Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí hygienici prověřují jídelníčky na táborech, zatím výtky nemají. V pořádku je i pitný režim

18. 07. 2023 | 12:22

Hygienici v Libereckém kraji se letos při kontrolách letních dětských táborů zaměřují ve zvýšené míře na skladbu a pestrost jídelníčků. Prověřili jich dosud 19, žádné pochybení nezjistili. V tiskové zprávě o tom dnes informovala krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Kateřina Hochmalová.

"Můžeme říci, že se pořadatelé opravdu snaží. Ovoce a zeleniny je dostatek, v rámci pečiva děti dostávají nejčastěji chléb a rohlíky, pitný režim vždy obsahuje čistou vodu a málo slazené nápoje. Hlavní pokrmy jsou pestré, dokonce ani ryby a luštěniny nejsou výjimečné," uvedla Hochmalová.

Pořadatelé zatím nahlásili hygienikům v Libereckém kraji 184 táborů a dalších podobných akcí s 274 turnusy, kterých by se mělo zúčastnit přes 14.300 dětí. Hygienici zatím žádný tábor nezakázali a nezjistili žádný neohlášený. Neevidují ani žádný hromadný výskyt onemocnění či horečnatá onemocnění. "Ze zdravotních deníků a informací zdravotníků zatím nejsou patrné žádné, které by se vymykaly běžné praxi až na únavu z horka. Výskyt přisátých klíšťat je nižší zřejmě v důsledku preventivních opatření. Zranění se omezují na drobné běžné úrazy u dětí – podvrtnutí, odřeniny a pořezání," uvedla krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

ilustrační foto

Hygienici za první polovinu července zkontrolovali v kraji 26 táborů a dvě jiné akce. Uložili jedinou pokutu ve výši 1000 korun za mikrobiologicky závadnou vodu dováženou v barelech. "V tomto horkém počasí je třeba vodě, obzvlášť té dovážené, věnovat zvýšenou pozornost z pohledu manipulace a skladování, což spočívá zejména v její pravidelné obměně. Je lepší raději pořizovat menší zásoby a skladovat je na co nejchladnějším a zastíněném místě. Před opakovaným napouštěním je důležité nádoby důkladně vymýt," uvedla Hochmalová.

Loni za celé léto při kontrolách táborů zjistili hygienici v kraji 21 pochybení. Uložili za ně sedm pokut v souhrnné výši 8000 korun. Zjištěné nedostatky byly v zásobování pitnou vodou, ve stravování, zajištění podmínek pro osobní hygienu dětí i ve zdravotní dokumentaci.

Letošní sezonu táborů hodnotí hygienici v kraji zatím jako klidnou. "Požadovaná zdravotnická dokumentace je v pořádku, nedostatky nejsou zjišťovány, táborníci jsou spokojení. Programově je režim dne upravován zejména s ohledem na horké počasí, většina aktivit se přesouvá do stinných míst, k rybníkům, koupalištím. Voda je v tomto období hlavní hrací prvek," dodala Hochmalová.

čtk