Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí hygienici zkontrolovali před olympiádou 23 zařízení, kde budou účastníci her bydlet a jíst

19. 06. 2019 | 15:51

Hygienici před startem IX. Letní olympiády dětí a mládeže v Liberci zkontrolovali nejen v krajském městě, ale i v Jablonci nad Nisou a okolí 23 zařízení, kde budou účastníci her bydlet a jíst. Na základě zkušeností s akcemi podobného rozsahu se tak snaží minimalizovat případná zdravotní rizika. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Do nedělního zahájení her v liberecké Home Credit Aréně zbývají čtyři dny, přihlášeno je zhruba 4400 účastníků, další stovky lidí se o ně budou starat.

"Jedná se o velmi významnou událost a to nejen z hlediska počtu účastníků. Sport, pohyb a potažmo zdravý životní styl jsou aktivity, které jakožto orgán ochrany a podpory zdraví jednoznačně podporujeme. Je proto naším přáním, aby celá akce proběhla v podmínkách, které neohrozí její průběh," uvedl ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta.

Při kontrolách stravovacích provozů hygienici zdůrazňovali, aby všichni pracovníci, kteří se jakýmkoliv způsobem budou podílet na přípravě a výdeji jídel, striktně dodržovali zásady osobní a provozní hygieny. "Včetně dodržování opatření k předcházení případných infekčních onemocnění," řekl Valenta. V průběhu akce samotné podle něj budou ještě hygienici kontrolovat stánky, které jsou součástí sportovišť a přilehlého okolí a také stravovací zařízení, ve kterých se v době olympiády zvýší množství připravovaných jídel.

Olympiáda se uskuteční od 23. do 28. června v Liberci, Jablonci a Bedřichově, ubytováni budou účastníci i v Turnově. "Jsme samozřejmě připraveni reagovat na eventuální výskyt infekčního onemocnění a nastavování protiepidemických opatření. Mám tím na mysli, že máme kontakty na vedoucí jednotlivých krajských výprav a máme nastavený systém denního hlášení o mimořádných událostech v ubytování, stravování i zdravotním stavu účastníků. V duchu hesla 'štěstí přeje připraveným' věříme, že veškerá pozornost týkající se dětí a mládeže bude patřit jejich sportovním výkonům," dodal krajský hygienik.

čtk