Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lídrem kandidátky ČSSD v Libereckém kraji bude Josef Jadrný. Dvojkou je Jan Mečl a na třetím místě kandiduje David Rašín

04. 06. 2020 | 19:58

Sociální demokraty v Libereckém kraji povede do podzimních krajských voleb starosta Janova Dolu na Liberecku Josef Jadrný. O výsledcích krajské konference ČSSD dnes ČTK informoval krajský předseda Jan Mečl. Třiašedesátiletý Jadrný není v krajské politice nováčkem, v předminulém volebním období byl náměstkem hejtmana pro životní prostředí a zemědělství. Kandidoval už v letech 2008 a 2012, tehdy byl ale členem Strany zelených, kterou v roce 2014 opustil. Dnes je členem ČSSD.

volby3 irma
Foto: Artur Irma

Dvojkou sociálně-demokratické kandidátky pro podzimní krajské volby bude Mečl, na třetím místě kandiduje David Rašín, čtyřkou je Tomáš Hudec. "Na pátém místě kandiduje starosta Vrchovan Jaroslav Křupala, který zároveň za ČSSD kandiduje do Senátu na Českolipsku," řekl Mečl. Hlavními tématy předvolební kampaně v Libereckém kraji bude podle něj doprava a problematika sucha a také obnova společnosti po koronavirové krizi.

ČSSD v letech 2008 až 2012 v Libereckém kraji vládla, v roce 2012 ale propadla a získala jen sedm mandátů z 45. Před čtyřmi lety byl zisk ještě nižší - tehdy pro sociální demokraty hlasovalo jen 8,04 procenta voličů a získali pouze čtyři mandáty. Přesto je ČSSD součástí vládnoucí koalice a tehdejší lídr Pavel Svoboda je poslední čtyři roky náměstkem hejtmana pro sociální věci. "Znovu ale kandidovat nechtěl," řekl Mečl.

Volby v Libereckém kraji vyhráli před čtyřmi lety Starostové pro Liberecký kraj v čele s hejtmanem Martinem Půtou. Byl tak prvním hejtmanem v kraji, který dokázal funkci obhájit. Hlas dala Starostům téměř třetina voličů a v zastupitelstvu mají 18 míst z 45. Druhé bylo ANO s devíti mandáty, třetí komunisté. Na čtvrtém místě skončila ČSSD, za ní ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady má 35 křesel.

čtk