Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Loni žloutenkou v Libereckém kraji onemocnělo 126 lidí, letos přibyly zatím tři případy

10. 01. 2020 | 16:09

Loni onemocnělo žloutenkou typu A v Libereckém kraji 126 lidí, rok před tím dva. S loňskou epidemií v kraji je spojeno ještě dalších deset případů u lidí, kteří bydlí v jiných částech republiky. V tiskové zprávě o tom dnes informovala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

zloutenka-hepatitida-bylinyprovsechnycz
ilustrační foto

Zvýšený výskyt žloutenky trápil kraj od loňského jara, dvě ohniska byla v Liberci a Jablonci nad Nisou. Nemoc v těchto místech se šířila hlavně v komunitě uživatelů drog, kteří si je aplikovali nitrožilně, a lidí bez domova. Na podzim se začala šířit i v Turnově, nemocných spojených s tímto městem je zatím 87. V prosinci se objevily také dva případy na jedné liberecké škole.

"V souvislosti s epidemií přibývají pouze očekávané případy onemocnění osob, které byly v úzkém kontaktu s dříve nemocnými v době jejich nakažlivosti," uvedla Balašová. Nových případů už mnoho není, v tomto roce přibyly zatím tři. "Epidemii nepovažujeme však za ukončenou, protože ohnisko žloutenky typu A se považuje za „vyhaslé“ teprve po uplynutí dvojnásobku nejdelší inkubační doby od výskytu posledního případu onemocnění v ohnisku," dodala ředitelka krajského odboru protiepidemického Jana Prattingerová. Žloutenka má inkubační dobu až 50 dnů.

Žloutenka typu A, označovaná také za nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se mohou nakazit i kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater. Pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc i žlutým zabarvením kůže a očního bělma.

čtk