Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu: Aktuálně je zapojeno osm škol, které zřizuje kraj

22. 01. 2023 | 8:53

Téměř tři desítky studentů středních škol v Libereckém kraji převezmou v pátek 10. února v sídle Libereckého kraje ocenění za splnění programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu neboli DofE, který před 66 lety založil britský princ Philip. Slavnostní ceremonie se uskuteční v sále, kde zasedá Zastupitelstvo Libereckého kraje od 11 hodin.

studentkaVš
ilustrační foto

„Liberecký kraj s programem DofE uzavřel v roce 2020 Memorandum o spolupráci. Do programu je nyní zapojených osm škol, které kraj zřizuje. Jsem rád, že žáci mají o program zájem a věnují se tomu, co je zajímá. Učí se nový cizí jazyk, rozvíjejí prezentační dovednosti, hrají na hudební nástroje. Mohou se zlepšit v běhání či týmových sportech. Oblast dobrovolnictví je součástí programu, ve kterém se zapojují do pomoci svému okolí. Zkrátka se lépe připravují na budoucí profesní život,“ říká Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, mládež, tělovýchovu a sport.

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu je vzdělávací program pro mladé ve věku od 13 do 24 let. Vznikl v roce 1956 a zaměřuje se na rozvoj osobnosti a různých dovedností, jakými jsou například komunikace, spolupráce v kolektivu, cílevědomost, spolehlivost či dokončování činností. Účastníci se rozvíjí a cíle si nastavují ve čtyřech oblastech: pohyb, dobrovolnictví, dovednost a expedice.

Každý z nich pravidelně plní aktivity, které si v oblastech zvolil a zapisuje svůj postup do aplikace, v níž se sčítají splněné hodiny a je tak vidět, jak postupuje ke svému cíli. Po splnění pohybu, dobrovolnictví a dovednosti se účastníci vydávají na expedici. Nevyrážejí na ni však sami, jedním z úkolů, které expedici doprovází, je sestavit čtyř- až sedmičlenný tým, ve kterém společně expedici naplánují a také uskuteční.  

Na konci každé z úrovně získají účastníci mezinárodně uznávaný certifikát. Ten může pomoci při nástupu do zaměstnání či při přijímacích zkouškách na střední nebo vysokou školu, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí.  

LK/Jan Mikulička