Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ministerstvo změnilo názor, letečtí záchranáři z liberecké základny nadále mohou slaňovat k pacientům z vrtulníku

28. 10. 2019 | 8:08

AKTUALIZOVÁNO: S dobrou zprávou pro letecké záchranáře i pro celý Liberecký kraj přišlo v neděli večer Zpravodajství Televize Prima. Ministerstvo zdravotnictví podle něj ustoupilo protestům z Libereckého kraje a nebude omezovat rozsah služeb, které může poskytovat liberecká základna LZS.

ZZSJanKOstík
Foto: Jan Kostík pro www.mountainski.cz

Podle podmínek vyhlášeného tendru na nového provozovatele letecké záchranné služby od roku 2021 by liberečtí záchranáři už nemohli slaňovat přímo z vrtulníku k pacientům v nepřístupném terénu. To mezi záchranáři i krajskými politiky vyvolalo velkou vlnu nevole. Podle představ ministerstva měli pacienti na Liberecku čekat na vrtulník z některé z okolních základen - z Hradce králové, Ústí nad Labem nebo Prahy.

Nakonec ale vše zůstane při starém, podle Primy ministerstvo otočilo, resp. dostalo rozum.

Jde o zásahy, při kterých pacient potřebuje urgentní pomoc v místě, kam není možné dojet sanitkou. Obvykle ve skalách, v hlubokém lese nebo v kaňonu řeky. Záchranáři už takhle slaňovali k horolezcům, k turistům, kteří spadli z vyhlídky nebo k lesním dělníkům, které zavalil strom. Mnohdy jde o případy, kde každá vteřina hraje roli v tom, jestli pacient přežije. Podle původního plánu ministerstva by ale liberečtí záchranáři, kteří jsou schopní být kdekoli ve svém rajónu s vrtuníkem a speciálně vycvičeným týmem do šesti minut, museli zůstat sedět na základně s rukama v klíně. Na záchranu pacienta by letěla helikoptéra ze sto kilometrů vzdálené základny. Rozdíl v doletu? Minimálně čtvrt hodiny. Co to znamená pro silně krvácejícího pacienta v bezvědomí, který spadl ze skály, si asi každý umí představit, popsala Prima.

Vedení Libereckého kraje proto tento týden poslalo ministru zdravotnictví protestní dopis, ve kterém ho hejtman vyzval, aby nehazardoval se životy občanů. Po několika dnech přišla odpověď. Ministerstvo ustoupilo.

‚‚Libereckému kraji chceme vyjít vstříc, a proto nad rámec smlouvy povolíme smluvní zajištění těchto speciálních zásahů s vybraným provozovatelem vrtulníků v Liberci. Věřím, že kraj této možnosti využije. Každopádně akutní lékařská péče v hůře přístupném terénu bude v libereckém regionu dostatečně zajištěna i ze strany sousedních základen, jelikož dochází k výraznému překryvu dostupnosti těchto činností vrtulníky z Hradce Králové, Ústí nad Labem či Prahy,“ uvedla pro Primu mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Podmínky tendru už není možné změnit, ministerstvo ale uzavře s vítězem výběrového řízení dodatečnou smlouvu.

Vedení kraje v televizním příspěvku obrat samozřemě ocenilo.

Foto: Jan KostíkHejtman Libereckého kraje k tomu dnes ráno na svém facebookovém profilu napsal: Ministerstvo zdravotnictví České republiky nakonec pochopilo, že by byla velká chyba omezovat rozsah záchranných prací letecké záchranné služby a povolí smluvní zajištění těchto speciálních zásahů v našem kraji.

Kdyby ministerstvo oslovilo Liberecký kraj a Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, p.o. ještě předtím, než zahájilo výběrové řízení, nemuseli jsme teď složitě hledat náhradní doplňové řešení vzniklé situace. Snad se podobné úlety z výběrovými řízeními ve stylu o nás bez nás nebudou v budoucnosti opakovat.

A jen tak mimochodem, ta úspora, kterou ministerstvo omezení rozsahu služeb zdůvodnilo, byla 250 tisíc korun. Liberecký kraj přitom jen v letošním roce jako provozní příspěvek pro leteckou záchrannou službu vyčlenil ze svého rozpočtu částku 204 milionů korun. V příštím roce to bude 214 milionů korun. Tak malou úsporu ministerstvo řešilo na úkor zachrany života a zdraví mnoha desítek lidí každý rok v našem kraji.

Pro konkrétní případy, kdy letecká záchranka v našich horách pomáhá, nemusíme chodit daleko. Vzpomeňte si na dramatické události z minulého víkendu, kdy vrtulník asistoval při záchraně ztraceného seniora v Jizerských horách.

uba s využitím www.iprima.cz