Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ministryně Langšádlová navštívila Liberecký kraj, vyzvala k užší spolupráci mezi vědci a firmami

04. 11. 2022 | 18:36

Ve čtvrtek 3. listopadu navštívila Liberecký kraj Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, výzkum a inovace. Se zástupci samosprávy v čele s hejtmanem Martinem Půtou a s lidmi ze vzdělávacích a výzkumných organizací a inovativních firem diskutovala na půdě Agentury regionálního rozvoje o výzvách, které čekají Česko a kterým budou čelit i jednotlivé regiony, Liberecký kraj nevyjímaje. Ministryně mimo jiné vyzvala k užší spolupráci mezi vědci a firmami tak, aby výsledky české vědy a výzkumu nezůstávaly ležet v šuplících jednotlivých organizací.

lankšádl IMG-043
Návštěva ministryně Heleny Langšádlové v Libereckém kraji

Recept, jak překonat sled krizí dopadajících na českou ekonomiku? Podpořit inovativnost od nejnižších stupňů vzdělávacího systému. Vedle toho maximálně zefektivnit přenos poznatků české vědy a výzkumu do praxe a tím zvýšit přidanou hodnotu tuzemské produkce. To jsou jedny z výstupů diskuze, která proběhla na půdě Agentury regionálního rozvoje s ministryní pro vědu, výzkum a inovace Helenou Langšádlovou. Příkladem a inspirací jsou pro ní země jako Finsko nebo Izrael.

„Samotnou mě překvapilo, jaký v Izraeli kladou důraz na podporu inovativního myšlení. Studenti jsou na školách vedeni k podnikavosti od útlého věku, mladí vědci dostávají automaticky mentory z řad úspěšných podnikatelů. Překlopení výsledků vědy a výzkumu do praxe jde pak snadněji. Maximálně ho podporuje nejen stát, ale i soukromý kapitál,“ říká Helena Langšádlová a dodává: „Doba, kdy my jsme byli vnímáni jako země s levnou, přitom kvalifikovanou pracovní silou, pomalu končí. Potřebujeme zachytit globální trendy a založit na tom naši budoucí prosperitu, chytré hlavy na to máme.“

Návštěva ministryně Heleny Langšádlové v Libereckém krajiTo, že Liberecký kraj si je plně vědom současné situace, potvrdil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „V oblasti průmyslu, který živí většinu zaměstnanců v regionu, nás čekají bezesporu velké změny. Ty se neobejdou bez podpory lidí s inovativními nápady a také bez firem, které jsou tady doma a mají vazby k místu, kde podnikají,” uvedl Půta a v té souvislosti ministryni představil výsledky práce Libereckého podnikatelského inkubátoru, který v regionu již pět let podporuje inovativní firmy a jednotlivce.

Setkání v Liberci přineslo diskutujícím cennou příležitost konfrontovat ministryni s překážkami, kterým jsou dnes a denně vystaveni. Nadměrná byrokracie odrazující firmy od investic do vědy a výzkumu byla jednou z nich. „Vážím si otevřenosti, s jakou ministryně přistoupila k problémům účastníků diskuze i toho, že projevila velký zájem se jimi dále zabývat,“ komentuje přínos návštěvy pro region a jeho organizace Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Návštěva ministryně Heleny Langšádlové v Libereckém krajiNávštěva pokračovala v libereckém science centru iQLANDIA, kde ministryně Langšádlová ocenila expozici MatematikUm a roli, kterou hrají science centra při neformálním vzdělání. „Shodli jsme se na tom, že je potřeba podpořit mladé lidi ve studiu přírodovědných a technických oborů,“ uvedl Pavel Coufal, ředitel iQLANDIE.

Výzkumný ústav CXI TUL následně ministryni představil svá nejmodernější pracoviště a také ambiciózní projekt IDM² podaný do výzvy Horizon Europe – Teaming for Excellence společně s německou Frauenhoferskou společností. „V Liberci chceme vybudovat evropský hub umožňující otevřenou spolupráci výzkumných organizací, průmyslových firem nebo technologických start-upů zaměřených na technologie zelené transformace Green Deal,“ uvedl Miroslav Černík, ředitel CXI.

Poslední zastávkou dne pak bylo turnovské centrum TOPTEC, které se pyšní úspěšnou dlouhodobou spoluprací s Evropskou kosmickou agenturou ESA. „Vizí, kterou v případě ESA krok po kroku naplňujeme, je stát se dodavatelem kompletních sofistikovaných zařízení s vysokou přidanou hodnotou. Vedle toho se snažíme otevírat do kosmického průmyslu dveře i dalším špičkovým firmám z regionu,“ uvedl na závěr návštěvy Vít Lédl, ředitel centra TOPTEC.

TZ/Lukáš Jokl