Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Místní producenti zařadili do svého výrobního sortimentu natrvalo roušky

27. 05. 2020 | 16:29

Jablonecké výrobní družstvo ARTEP začalo v době koronavirové pandemie vedle ochranného pracovního oblečení vyrábět i bavlněné roušky. V sortimentu už zůstanou, řekla ČTK předsedkyně družstva Pavlína Dočekalová. Na skladě má podle ní firma aktuálně zhruba stovku roušek, další je připravena vyrobit na objednávku.

ARTEP působí na trhu od roku 1992, nabízí pracovní oděvy pro dělníky ve strojírenství a stavebnictví, šije ale oblečení i pro zdravotníky nebo potravinářský průmysl. V době pandemie poptávka po oblecích klesla, naopak chyběly plátěné roušky. "V jednu dobu jsme šili jen ty roušky, o nic jiného zájem nebyl," řekla Dočekalová.

V jablonecké firmě jich ušili kolem 8000 pro nemocnici a také pro obce a města. "Šili jsme také obleky pro zdravotníky, takže jsme v době koronaviru měli docela dost práce," doplnila předsedkyně družstva, které zaměstnává zhruba dvě desítky pracovnic. Za stahovací plátěnou ústenku si účtují 59 korun a dodávají do nich i nanofiltry.

Plátěné roušky začal v době pandemie nabízet i Miroslav Míšek z Liberce, jehož firma Adom se specializuje na dětské a outdoorové oblečení a nabízí i zdravotní pomůcky. "Chtěl jsem hlavně vyjít vstříc známým a seniorům, kteří je nikde nemohli sehnat," řekl ČTK majitel firmy. Ušil jich několik stovek a dál je na objednávku nabízí. Za roušku si účtuje 60 korun a dodává také nanofiltry, které se do nich kvůli zvýšení účinnosti vkládají.

Textilní výroba bývala v minulosti v Libereckém kraji klíčovým odvětvím, i když většina firem skončila, stále má v kraji práce s textilem tradici. Do výroby plátěných roušek se tak v době koronaviru zapojily stovky jednotlivců i řada šicích dílen. Šili je studenti textilní průmyslové školy v Liberci, na střední škole v libereckých Kateřinkách, ale také na Technické univerzitě v Liberci.

Právě z liberecké univerzity přišel nápad vkládat do plátěných roušek vložku z nanovlákenné vrstvy, která dokáže zachytit přes 90 procent virů a tím zvyšuje účinnost roušek na úroveň masek FFP2. Liberecký kraj jimi zásoboval i hasiče, policisty, řidiče ve veřejné dopravě nebo pracovníky v sociálních službách.

čtk