Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Místo léčebny bude v Jablonném v Podještědí domov pro duševně nemocné a seniory

14. 09. 2020 | 16:37

AKTUALIZOVÁNO: Domov se zvláštním režimem pro duševně nemocné a seniory s 80 lůžky vybuduje na místě bývalé léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) v Jablonném v Podještědí na Liberecku společnost SeneCura. Hodlá zchátralou budovu zbourat a vybudovat moderní areál.

LDNjablonneLDN2
Foto: Artur Irma

Projekt zhruba za šest milionů eur (160 mil.Kč) by měl první klienty přivítat v roce 2023. U příležitosti podpisu memoranda o spolupráci s Libereckým krajem, to dnes novinářům řekl jednatel společnosti SeneCura Anton Kellner.

Foto: Artur Irma

Areál léčebny je od loňského roku prázdný, Krajská nemocnice Liberec, které patřil, přesunula pacienty do Nemocnice Frýdlant. Areál pak Liberecký kraj odkoupil od krajské nemocnice za 8,9 milionu korun. "Od samého začátku bylo cílem využít ten prázdný areál k sociálním službám. Původní myšlenkou bylo, že tu bude investovat přímo Liberecký kraj, potom jsme konzultovali i v jiných krajích možnost spolupráce se soukromým sektorem," řekl Půta. Spolupráce se SeneCurou může pode něj kraji v současné napjaté době ušetřit peníze, které potřebuje jinde.

SeneCura před rokem otevřela nedaleko Domova důchodců ve Vratislavicích soukromý domov pro seniory s celkovou kapacitou 148 míst, z toho 30 je určeno pro klienty s Alzheimerovou chorobou nebo jiným druhem demence. V Jablonném by měl vzniknout domov se zvláštním režimem určený zejména pro lidi s Alzheimerovou chorobou a demencí a duševně nemocné, kde bude 40 lůžek určeno pro lidi do 30 let a dalších 20 pro seniory. Dalších deset lůžek tu bude pro lidi s postižením a stejnou kapacitu bude mít odlehčovací služba.

Foto: Artur Irma

Liberecký kraj má asi 800 lůžek ve svých domovech pro seniory a zhruba stejnou kapacitu mají krajské domovy se zvláštním režimem. "Celokrajská síť má přes 2500 lůžek, v tou jsou ale i zařízení městská a soukromá," řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD). Podle něj je třeba v nejbližších letech vybudovat kolem 500 nových míst. Při nákladech kolem dvou milionů korun na lůžko to ale představuje zhruba miliardovou investici a takové peníze kraj nemá. Řešením jsou podle Půty soukromí investoři. Spolupráce se SeneCurou je podle něj pilotním projektem.

čtk

Jednatel společnosti SineCura Anton Keller a hejtman LK Martin Půta.„Dohoda se společností SeneCura je dalším krokem k navýšení počtu lůžek v pobytových zařízeních sociálních služeb v Liberecké kraji. Jsem rád, že tento významný investor, který provozuje domovy důchodců nebo domovy se zvláštním režimem již v několika krajích, hodlá spolupracovat i s Libereckým krajem a pro svůj záměr se rozhodl využít prostor bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj dlouhodobě počty lůžek v sociálních zařízeních navyšuje. V domovech se zvláštním režimem v základní síni Libereckého kraje jich v období 2016–2021 přibylo 188, v domovech pro osoby se zdravotním postižením 24 a v chráněném bydlení 23.

Podle náměstka Svobody bude navyšování počtu lůžek pokračovat. „Liberecký kraj uchystal například projekt na rozšíření kapacity v Domově důchodců Velké Hamry, kde by mělo do dvou let vzniknout dalších 45 nových míst. Podařilo se nám také zlepšit zázemí v domovech pro zdravotně postižené a navýšit v nich kapacitu; zejména na Českolipsku.“

TZ LK