Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na 16 adeptů na titul Vesnice roku čeká návštěva hodnotící komise, kterou bude zajímat všechno

07. 05. 2019 | 16:00

Kravaře, Polevsko, Chotyně, Bílý Kostel nad Nisou, Svijany, Bozkov či Poniklá. To jsou jen některé z šestnácti obcí Libereckého kraje, které se přihlásily do dalšího ročníku celostátní soutěže Vesnice roku 2019. O celkovém vítězi se rozhodne v září.

Celkem 205 obcí ze všech krajů České republiky se přihlásilo do pětadvacátého ročníku soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova. Vítěz letošního ročníku získá kromě titulu "Vesnice roku 2019" také finanční odměnu ve výši až 2,6 milionů korun a vůz ŠKODA SCALA.

 "Jsem velmi ráda, že se našlo tolik statečných obcí, které si udělaly čas v této hektické době, a rozhodly se prezentovat svou obec, své místo pro život. Přeji všem soutěžícím hodně štěstí v krajských kolech a všem komisařům hodně sil při hodnocení", řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. 

Nejvíc zájemců je z Jihočeského kraje, a to 25, naopak nejméně, celkem 5, z kraje Moravskoslezského. Všechny přihlášené obce budou v průběhu měsíce května a června navštíveny a hodnoceny krajskými hodnotitelskými komisemi. V čase dvou hodin budou moci prezentovat svůj bohatý společenský a spolkový život, koncepční dokumenty, péči o zeleň a životní prostředí a mnohé další. Pro soutěžící obce jsou připraveny finanční odměny od 500 tisíc korun až po 2,6 miliony korun, dle uděleného ocenění. Partner soutěže Vesnice roku 2019, společnost ŠKODA AUTO, zapůjčí na šest měsíců vítězi v kategorii Inovativní obec nový model ŠKODA CITIGO e-Pilot s čistě elektrickým pohonem, který je svým provozem (0 CO2) přínosem pro životní prostředí. 

Vítězové krajských kol postupují do celostátního kola, které se uskuteční první zářijový týden. Nositel titulu "Vesnice roku 2019" bude vyhlášen 14. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. 

Zdroj: www.vesniceroku.cz

„Do letošního pětadvacátého ročníku se přihlásilo celkem 205 obcí z celé České republiky, což je o 23 obcí méně než v roce 2018. Jsme potěšeni, že naopak v Libereckém kraji se do krajského kola přihlásilo 16 obcí, o dvě obce více než v roce minulém,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje pověřený řízením rezortu životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Jednotlivé vesnice v červnu čeká návštěva hodnotící komise. Všechny obce bude posuzovat z hlediska toho, jaký se v nich vede společenský život, kterým aktivitám a činnostem se jejich obyvatelé věnují či jak se v obcích daří podnikatelům.

Dbát se bude ale i na to, jak to v obcích vypadá, zda mají upravenou zeleň, jaké služby v nich lidé mohou využít, v jakém stavu jsou inženýrské sítě či jaké plány mají obce dále do budoucna.

Slavnostní vyhlášení a předávání ocenění libereckého krajského kola soutěže se uskuteční 21. srpna 2019 ve vítězné obci.

Celostátní kolo, do kterého postupují vítězové krajských kol, potrvá od 1. do 7. září. Jako každoročně, i letos bude vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2019 vyhlášen 14. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2018 v Libereckém kraji se stala obec Tatobity. Více informací se nalézá na webových stránkách soutěže www.vesniceroku.cz.

 

Přihlášené obce LK

Kravaře

Česká Lípa

Liberecký kraj

Polevsko

Česká Lípa

Liberecký kraj

Stráž pod Ralskem

Česká Lípa

Liberecký kraj

Svojkov

Česká Lípa

Liberecký kraj

Zlatá Olešnice

Jablonec nad Nisou

Liberecký kraj

Chotyně

Liberec

Liberecký kraj

Bílý Kostel nad Nisou

Liberec

Liberecký kraj

Jeřmanice

Liberec

Liberecký kraj

Janův Důl

Liberec

Liberecký kraj

Svijany

Liberec

Liberecký kraj

Všelibice

Liberec

Liberecký kraj

Bozkov

Semily

Liberecký kraj

Horní Branná

Semily

Liberecký kraj

Vyskeř

Semily

Liberecký kraj

Poniklá

Semily

Liberecký kraj

Karlovice

Semily

Liberecký kraj

TZ LK