Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na lepší zabezpečení středních škol vydá Liberecký kraj 960 tisíc, peníze mají přispět k eliminaci možných rizik

22. 05. 2019 | 11:17

Liberecký kraj podal žádost o projekt do dotačního programu ministerstva vnitra pro zvýšení ochrany veřejných prostranství a objektů veřejné správy, škol a školských zařízení jako tzv. měkkých cílů pro rok 2019.

Celkem 960.000 korun použijí na zabezpečení Střední hospodářská a lesnická škola ve Frýdlantu, Střední zdravotnická škola Turnov, Vyšší odborná škola mezinárodního obchodu a Obchodní akademie v Jablonci nad Nisou, Střední uměleckoprůmyslová škola sklářskou, Železný Brod a Dětský domov Frýdlant.

„Jsem rád, že projekt zvýší nejen povědomí o smyslu ochrany škol a školských zařízení, ale pomůže také zvýšit ochranu u vytipovaných středních škol a zařízení v celém kraji. Kromě zabezpečení objektů budou proškoleni také zaměstnanci škol, aby co nejvhodněji zareagovali v krizových situacích a snížili tak rizika do té doby, než se v případě mimořádné události dostanou do škol složky záchranného systému,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Na podzim 2019 chystá kraj vzdělávací seminář určený pro další školy a školská zařízení všech zřizovatelů v kraji, který seznámí zájemce se základními pojmy, pravidly a důležitostí ochrany měkkých cílů a připraví školy na řešení problematiky v příštích obdobích.

Během projektu budou spolupracovat na aktivitách vedoucích ke zvýšení ochrany a zabezpečení škol a školských zařízení například krajská ředitelství Policie ČR a složky Integrovaného záchranného systému. „Rádi bychom na projekt navázali i v příštích letech. Naším cílem je zvýšit úroveň zabezpečení i na dalších školách v kraji,“ uzavřel náměstek Tulpa.


LK/Filip Trdla