Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na opravy silnic dostal letos kraj ze Státního fondu dopravní infrastruktury 150 milionů korun

29. 07. 2020 | 14:35

Zhruba 150 milionů korun dostal letos Liberecký kraj ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na opravy silnic nižších tříd. Je to jen o málo víc než z fondu získával v minulých pěti letech, kdy se dotace pohybovala kolem 140 milionů korun. Rozhodně to nemůže kompenzovat propad daňových příjmů spojený s koronavirovou pandemií, ten už dosáhl 268,685 milionu korun, řekl dnes novinářům liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Peníze ze SFDI podle něj navíc není možné použít jinde než právě na silnicích.

silnice hradek1 irma
Foto: Artur Irma

Liberecký kraj počítá v souvislosti s koronavirovou pandemií v letošním roce s propadem daňových příjmů až o 600 milionů korun. I proto zastupitelé v červnu schválili návrh zákona o kompenzaci výpadku daňových příjmů. Kraje jsou v podobné situaci jako města a obce a těm stát přiznal příspěvek 1200 korun na obyvatele. Pro kraje žádá novela příspěvek 500 korun na obyvatele, dohromady je to 5,347 miliardy korun. Podobnou novelu připravila i Praha. "Vláda v pondělí návrh zamítla, pevně věřím, že ve Sněmovně pro něj budou mít poslanci větší pochopení," dodal Půta.

Díky příspěvku ze SFDI může ale Liberecký kraj zahájit opravy dalších komunikací. Z vlastního přitom do silnic investuje 496 milionů korun, dalších 400 milionů získal z Evropských fondů. V letošním roce tak do obnovy krajských komunikací půjde přes miliardu korun. K největším letošním projektům patří rekonstrukce silnice z České Lípy do Dobranova za 194 milionů nebo obnova silnice z Mimoně na Mnichovo Hradiště za 178 milionů korun. Pracuje se také na obchvatu Zákup, na silnici z Turnova na hranici se Středočeským krajem nebo na silnici z Podbozkova do Cimbálu.

Díky dalším penězům ze SFDI bude možné v kraji opravit mosty v Poniklé, Provodíně, Martinicích v Krkonoších nebo v Zákupech. "Rekonstruovat budeme například silnici z České Lípy na Kozly, která je jedním z hodně využívaných a zároveň velmi špatných úseků. Opravíme i úsek ze Svojkova do Lindavy," doplnil hejtmanův náměstek pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Oprava podle něj čeká i silnici z Lomnice na Novou Ves nad Popelkou.

čtk