Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na podporu rozvoje cyklistiky rozdělí kraj 6,6 milionu korun, je to o čtvrtinu méně než loni

10. 03. 2021 | 10:50

Na podporu rozvoje cyklistické dopravy dá letos Liberecký kraj ze svého dotačního programu 6,6 milionu korun, je to zhruba o čtvrtinu méně než loni, kdy na dotacích rozdělil devět milionů. Peníze z programu jsou určené na opravy a budování cyklostezek, zřizování pruhů pro cyklisty nebo budování terénních cyklostezek. Peníze je možné získat také na přípravu projektů, v programu je na ně 1,8 milionu korun. ČTK o tom dnes informoval náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Žádosti bude možné podávat od 29. března.

cyklo 2 mountain-bikes-1228893 960 720
Ilustrační foto

I když je peněz na cyklistickou dopravu v dotačním programu méně, nejsou to jediné peníze, které letos do jejího rozvoje v Libereckém kraji půjdou. Kraj ve větší míře do výstavby tras sám investuje. Loni financoval dostavbu posledního úseku cyklotrasy Odra-Nisa od Bílého Kostela nad Nisou do Chotyně na Liberecku. Na projekt za 18,5 milionu korun se podařilo získat tři čtvrtiny potřebných peněz ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Letos chce kraj v tomto trendu pokračovat.

"Pokračujeme ve strategii zaměřit se v rámci Libereckého kraje na dokončování páteřních cyklotras s tím, že se samotné stavby ujme Liberecký kraj," řekl Sviták. Letos je podle něj v plánu výstavba dalšího úseku cyklostezky sv. Zdislavy, který na Liberecku propojí Bílý Kostel nad Nisou s nedalekou Jítravou. Více než kilometr dlouhý úsek by měl podle odhadů přijít na 15 milionů korun, kraj na něj žádá dotaci ze SFDI, získat může podle hejtmanova náměstka až 85 procent uznatelných nákladů.

Rozvoj cyklodopravy patří k prioritám Libereckého kraje. V současné době je v kraji zhruba 250 značených cyklotras a stezek, dohromady je to více než 2200 kilometrů. K nejvytíženějším patří Jizerská magistrála, ale i hotové úseky Greenways Jizera, Singltrek pod Smrkem, trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. I když cyklotras přibývá, většinou využívají již existující komunikace. Snahou je proto oddělit postupně trasy pro cyklisty od motorové dopravy. Do rozvoje cyklodopravy dal v roce 2019 kraj celkem 20 milionů korun, loni ještě o pět milionů víc.

čtk