Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na silnicích v horských úsecích je sníh, omezení z Tanvaldu na Harrachov v noci skončilo

12. 03. 2023 | 9:01

Na severu Čech je dnes ráno sníh na silnicích jen v horských úsecích, opatrní by ale měli být motoristé i v dalších částech Libereckého a Ústeckého kraje. Teploty byly ráno kolem minus pěti stupňů Celsia, na horách klesly k minus deseti stupňům a v mrazové kotlině Jizerka v Jizerských horách k minus 15 stupňům. V noci skončilo omezení na silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov, kam nesměly nákladní auta od půlnoci z pátku na sobotu. Tento úsek je pro ně otevřený od sobotních 22:00, vyplývá z informací od Ondřeje Svobody ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

silnice LK 2 87544908 2492756024297342 1557162396282257408 n
Foto: Silnice LK

Za sobotu připadlo v Libereckém kraji v horách místy i přes 15 centimetrů sněhu, hlavní silniční tahy do Jizerských hor či západní části Krkonoš ošetřované chemicky jsou ale mokré nebo jsou na nich zbytky sněhu. Na silnicích nižších tříd v semilské části Krkonoš je zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem a v Jizerských horách je ujetá vrstva. V Lužických horách na Českolipsku se na vozovkách třetí třídy místy tvoří sněhové jazyky.

V Ústeckém kraji je na silnicích nižších tříd v Krušných horách místy ujetá vrstva sněhu krytá posypem, to platí i pro silnice ošetřované inertním posypem na Děčínsku. Na Chomutovsku jsou na silnicích v horských úsecích zbytky umrzlého sněhu kryté posypem. Jinak jsou povrchy vozovek na severu Čech suché vymrzlé, vlhké či mokré.

Podle předpovědi by dnes mělo být na severu Čech zpočátku většinou polojasno, postupně oblačno až zataženo. K večeru od jihozápadu očekávají meteorologové slabé sněžení nebo déšť se sněhem, v Ústeckém kraji budou srážky postupně přecházet déšť.

Nejvyšší denní teploty budou v Libereckém kraji mezi dvěma až pěti stupni Celsia, na horách mezi minus třemi stupni a nulou. V Ústeckém kraji budou teplotní maxima přes den mezi třemi až šesti stupni, na horách se k večeru dostanou teploty mezi nulu a tři stupně. Vítr by dnes na severu Čech měl vanout jen mírný. Výjimkou bude Frýdlantský výběžek na Liberecku, kde by měl večer dosahovat v nárazech rychlosti přes 50 kilometrů v hodině.

čtk