Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na velikonoční akce budou v Libereckém kraji lákat hrady, sklárny i města

26. 03. 2023 | 8:39

Na velikonoční akce budou v Libereckém kraji lákat hrady, sklárny, muzea nebo města. Většina z nich se bude konat příští nebo přespříští víkend, půjde o trhy, jarmarky, ukázky výroby i netradiční prohlídky, vyplývá z informací zveřejněných organizátory velikonočních akcí.

pašije3
Na Vodním hradě Lipý se opět odehrají Pašijové hry. Foto: archiv

Tradičně nejdelší velikonoční trhy bude mít v kraji Liberec, na náměstí u radnice začnou poslední březnový den a potrvají do 9. dubna. Kromě tržnice bude jejich součástí i každodenní doprovodný program, což budou nejčastěji koncerty.

Mezi vyhlášené patří trhy na zámku Sychrov nedaleko Turnova s ukázkami řemesel. Tentokrát budou 1. a 2. dubna. Na čestném dvoře zámku bude přes 100 stánků s řemeslnými výrobky, regionálními i specifickými potravinami a také s výrobky vztažnými ke svátkům jara, jako jsou věnce, pomlázky, kraslice nebo jarní dekorace.

První dubnový den bude mít velikonoční jarmark také muzeum v Semilech nebo Vísecká rychta v Kravařích na Českolipsku, jejíž akce je každoročně spojená i s vynášením smrtky. O prvním dubnovém víkendu se budou v rámci Velikonoc konat také dny otevřených dveří ve sklárnách, ateliérech a muzeích po kraji. Do akce Křišťálového údolí je zapojeno 25 subjektů z Českého ráje, Jizerských hor, Krkonoš i Lužických hor.

Zámek Zákupy na Českolipsku bude od 1. do 16. dubna lákat na prohlídky velikonočně vyzdobených interiérů zimního okruhu. Zámek Lemberk v Jablonném v Podještědí bude mít o prodlouženém velikonočním víkendu, tedy od 6. do 10. dubna, svátečně vyzdobené clam-gallasovské apartmá včetně zámecké kaple. Netradiční prohlídky budou zaměřené na velikonočního slavení a zvyky šlechty za první republiky.

Interiéry obohacené o velikonoční výzdobu bude mít od 8. do 10. dubna také příhraniční hrad Grabštejn u Hrádku nad Nisou na Liberecku a zejména pro děti tam budou navíc nachystané výtvarné dílny. Zámek Bezděz na Českolipsku od 7. do 10. dubna vystaví nalezené dřevořezby z kapliček Křížové cesty na hrad.

V pátek 7. dubna poslouží zřícenina vodního hradu Lipý v České Lípě tradičně jako kulisa pro Pašijové hry, kterými si lidé připomínají poslední dny Ježíše Krista. Pašijové hry se tu na Velký pátek uskuteční už poosmnácté. O dva roky déle trvá obnovená tradice v Dolní Řasnici u Frýdlantu na Liberecku. V sobotu 8. dubna tam bude lidová slavnost zvaná Vajíčkovník s průvodem masek a vztyčením stromu, na který se zavěšují vyfouknutá velikonoční vajíčka s napsaným nebo namalovaným přáním. Na Bílou sobotu bude mít slavnost spojenou s Velikonocemi také Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova. Součástí akce je vynášení Smrti do Jizery, řemeslný jarmark, výtvarné dílny, divadlo i hudba.

čtk