Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na výstavbu kamenného inkubátoru, který se má otevřít na podzim, přispěla 50 miliony Evropská unie

09. 06. 2020 | 5:38

Už v říjnu by se měl v Liberci otevřít podnikatelský inkubátor, který vznikne přestavbou bývalých dílen v sousedství sídla Libereckého kraje. Stavba nabrala kvůli chybám v projektu a vyšší nárokům na vybavení zpoždění. Původně měla být hotova už v polovině roku. Inkubátor bude také zhruba o 43 milionů dražší, přijde na více než 390 milionů korun.

inkubator
ilustrační foto

Koronavirus nyvíc zkomplikoval hledání nájemce pro novu jídelnu, řekl před časem ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Samotný inkubátor obsadí jen 60 procent objemu budovy, už dnes je třetina těchto prostor obsazena. V suterénu bude prostor pro krajský archiv, ale také pro krajské počítačové servery. Přesunout se měla i závodní jídelna ze sousední budovy kraje, kterou využívají i lidé z jiných úřadů a tak přestává kapacitně stačit.

"Nám se ale i kvůli koronavirové pandemii nepodařilo najít nikoho, kdo by chtěl do vybavení těch prostor investovat a pak je provozovat, a tak budeme hledat nějakou jinou cestu. Jednou z možností je i to, že jídelna zůstane tam, kde je teď, a bude otevřena pouze pro zaměstnance krajského úřadu, a prostor nové jídelny využijeme až se naplní podnikatelský inkubátor pro nějaké další firmy," řekl hejtman.

Inkubátor vzniká v bývalé dílenské budově, kterou v roce 2014 koupil Liberecký kraj od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) za 125 milionů korun spolu s bývalou administrativní budovou a okolními pozemky. Administrativní budovu už za 97 milionů korun proměnil na Evropský dům. Předloni začaly práce na budově dílen. Jedno patro v budově má dlouhodobě pronajaté firma Huntsman, která tam navzdory rekonstrukci dál vyrábí.

Podnikatelský inkubátor Lipo.ink, který má hlavně mladým začínajícím podnikatelům pomoci uvést jejich nápady do praxe, zřídil Liberecký kraj před třemi lety. Zatím je jen virtuální, už ale pomohl řadě lidí s rozjezdem podnikání, nabízí také poradenství, vzdělávání i sdílenou kancelář. Na výstavbu kamenného inkubátoru, který už na podzim nabídne i prostor k výrobě, přispěla 50 miliony Evropská unie.

čtk