Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Zákupech návštěvníky doprovodí císař Karel I., zámek Loučeň vystavuje stromky s vlastním  příběhem

21. 12. 2022 | 5:00

Některé hrady a zámky v Libereckém kraji si připravily program pro návštěvníky i na vánoční svátky. Chystají ho organizátoři na Valdštejně, Sychrově či zákupském zámku.

zákupyVán
Na zámku v Zákupech už dlí císař Karel I. Foto: FB státní zámek Zákupy

„Hradní či zámecké prostředí přenese návštěvníky do snové vánoční atmosféry. Ať už o posledních adventních dnech nebo v průběhu svátků mohou lidé některé z památek v kraji navštívit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zájemci si mohou odnést například Betlémské světlo z hradu Valdštejn. Přijít si pro něj mohou v pátek 23. prosince od 14 hodin. Podělí se o něj, jako vždy, turnovští skauti.

Atmosféru Štědrého dne doplní na Valdštejně pěvecký sbor Madrigalion Praga. Uskupení pod vedením Čeňka Svobody představí svůj pestrý program zahrnující tradiční koledy i vánoční písně z období renesance a baroka. Vstupné je 130 korun.

Foto: FB Hrad Valdštejn

Druhý svátek vánoční je na Valdštejně již neodmyslitelně spjat se souborem Musica Fortuna. Turnovský pěvecký soubor v hradní kapli opět zazpívá vánoční písně a koledy. Vstupné činí 130 korun.

Vánoční koncert na Státním zámku Sychrov si mohou návštěvníci vychutnat 26. prosince od 16 a 18 hodin. Na programu jsou díla J. J. Ryby, J. I. Linka, C. Francka, F. Schuberta, Ch. Gounoda, A. Dvořáka a vánoční koledy. Koncerty se uskuteční v zámecké galerii. V ceně vstupenky mají účastníci koncertu možnost prohlédnout si vánočně laděné zámecké interiéry. Prohlídka bez výkladu se uskuteční bezprostředně po skončení koncertu.

Vánočně vyzdobené interiéry zámku – stromky, ručně foukané a malované ozdoby, dobové dárky i vůně cukroví. To vše čeká návštěvníky na zámku Sychrov během vánočních svátků. Prohlídky se konají bez průvodce. Je to jedinečná možnost projít si zámek s rodinou i přáteli vlastním tempem. Vstupné je jednotné, a to 190 korun na osobu, děti do 6 let mají vstup bez placení. Prodej vstupenek je možný pouze na pokladně zámku, nikoliv online. Areál se otevírá od 10 hodin a poslední vstup do interiérů je ve 14 hodin.

Foto: FB státní zámek Zákupy

Až do konce roku nabízí program i Zámek Zákupy, a to zejména prohlídky vánočně vyzdobeného zámku v doprovodu císaře Karla I. Vše možné pouze s předem zakoupenou on-line vstupenkou.

LK/Filip Trdla

Příběh vánočního stromečku, radosti, kterou dala Evropa světu

Již popáté budou komnaty zámku Loučeň (na hranicích Libereckého kraje, na trase Liberec - Praha) vyzdobeny více než dvacítkou speciálně nazdobených vánočních stromečků letos na téma "Radosti, které dala Evropa světu"

 Již popáté se zámek Loučeň zahalí do vánoční atmosféry díky unikátní akci s názvem Příběh vánočního stromečku, která každoročně patří mezi nejúspěšnější akce celého roku.

Foto z www.zamekloucen.cz

 Zámek Loučeň pořádal adventní prohlídky od začátku svého otevření v roce 2007, ale Příběh vánočního stromečku se začal psát až v roce 2017, kdy zde ve vstupní hale loučenští zavěsili jeden stromeček špičkou dolů. Díky tomu pak průvodci začali vnímat čím dál větší zájem návštěvníků o příběhy spjaté s historií Vánoc, tradicemi zdobení vánočních stromečků a vánoční tematiky celkově, proto se v roce 2018 poprvé připravila kompletní výstava, která nemohla nést jiný název než právě Příběh vánočního stromečku.

Pokud si myslíte, že kouzlo výstavy je pouze v umístění nazdobených stromečků do zámecké expozice, jste na omylu. Jak již mají na zámku Loučeň ve zvyku, výstava bude opět vyladěna do posledního detailu.

 „Loňský ročník skončil 15. ledna 2022 a od 16. ledna jsme začali připravovat ten letošní“, uvádí se smíchem ředitelka zámku Kateřina Šrámková. „Výstava každý rok běží od listopadu do ledna, pro nás jsou ale přípravy celoroční – od návrhu nosného tématu až po nápady na instalace jednotlivých stromečků tak, aby dávaly smysl pro daný koncept a hlavně, aby naše návštěvníky bavily a přinesly jim radost.“, dodává Kateřina Šrámková.

Foto z www.zamekloucen.cz

 Výstava již tradičně nabídne více než dvacítku stromečků, každý se svým unikátním příběhem. K vidění budou tradiční dobové stromečky, tak, jak se zdobily dříve, například stromeček jablíčkový či přírodní. Tematická část prohlídky je letos na téma „Radosti, které přinesla Evropa světu“. „Vzhledem k tomu, že Česká republika tento rok předsedá Radě Evropské Unie, o nosném tématu letošní výstavy jsme měli jasno téměř okamžitě.“, uvádí Vratislav Zákoutský, kastelán zámku. „Jak jednoduché však bylo vybrat nosné téma, o to těžší bylo vybrat to hlavní, co Evropa světu dala, neboť seznam je dlouhý a počet stromečků omezen zdmi zámecké expozice. Věříme však, že jsme zvolili správně a návštěvníci budou s naším výběrem spokojeni.“, dodává kastelán. „Mohu prozradit, že návštěvníky čeká například stromeček secesní, alpský, viktoriánský či bondovský.“, upřesňuje kastelán.

 Kde vznikla tradice vánočního stromku? Jaké byly první stromečky Evropě? Jak vypadaly před sto lety, jak vypadají dnes? Jak tomu bylo u britské královské rodiny a jak v alpské chaloupce? Jak se slaví Vánoce v jiných zemích světa a kdo tam naděluje dárky? To vše se návštěvníci dozvědí během prohlídky zámku. Děti si navíc z prohlídky budou moci odnést speciální dopis pro Ježíška.

 „Zámek je pro veřejnost otevřen každý den, včetně Štědrého dne, vánočních svátků i Nového roku a velmi oblíbené jsou večerní prohlídky zámku, které budou probíhat každou sobotu a 26.12.2022“ dodává kastelán.

www.zamekloucen.cz