Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Náměstkem hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost bude Jiří Čeřovský (ODS)

29. 11. 2022 | 17:38

Náměstkem pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost v Libereckém kraji bude od 1. prosince bývalý jablonecký primátor Jiří Čeřovský z ODS. Vystřídá stranického kolegu Dana Ramzera, který k 30. listopadu rezignoval poté, co ho zastupitelstvo Frýdlantu znovu zvolilo starostou. Podle koaliční smlouvy je funkce hejtmana, náměstků a členů rady kraje neslučitelná s výkonem funkce starosty, primátora nebo uvolněného člena jakéhokoli orgánu obecní samosprávy.

čeřovský
archivní foto J. Čeřovského z dob, kdy byl jabloneckých primátorem

Sedmašedesátiletý Čeřovský je zkušeným komunálním politikem, je krajským zastupitelem, 32 let by zastupitelem Jablonce nad Nisou, 12 let byl v Jablonci starostou a poslední tři roky primátorem. V minulosti učil nejprve na střední škole, byl také ředitelem největší základní školy v Jablonci. Čeřovský na dnešním jednání krajského zastupitelstva neměl žádného protikandidáta. V tajné volbě mu hlas dalo 36 ze 40 přítomných krajských zastupitelů.

Ramzer bezprostředně po obecních volbách ČTK potvrdil, že je připraven rezignovat na krajskou funkci. V čele Frýdlantu stál od roku 2007. Funkce se vzdal loni v červenci, kdy ho v čele města se 7500 obyvateli vystřídal stranický kolega, do té doby místostarosta Jiří Stodůlka. Ten je teď znovu místostarostou.

Volby ve Frýdlantu vyhrála společná kandidátka ANO, SOS a nezávislých, když pro ni hlasovalo 27,08 procenta voličů, v zastupitelstvu má šest mandátů z 21. V komunálních volbách kandidovalo ANO ve Frýdlantu samostatně poprvé. ODS skončila druhá a má pět zastupitelů, čtyři místa obsadilo uskupení Frýdlant sobě, tři zastupitele má Místní hnutí za harmonický rozvoj, dva Nezávislí pro Frýdlant a jeden mandát získali Starostové pro Liberecký kraj.

Občanští demokraté odešli z voleb ve Frýdlantu poraženi poprvé od roku 1994, přesto vládnou. Na spolupráci se ODS dohodla s Místním hnutím za harmonický rozvoj, uskupením Nezávislí pro Frýdlant a Starosty pro Liberecký kraj, dohromady mají těsnou většinu 11 z 21 mandátů v zastupitelstvu. ODS získala funkce starosty a místostarosty a jednoho radního, dvě místa radních obsadilo v sedmičlenné městské radě hnutí za harmonický rozvoj a po jednom radním mají Nezávislí pro Frýdlant a Starostové.

čtk