Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejistota o brexitu ztěžuje českým sklářům podnikání v Británii, firmy ale neplánují rušit své pobočky v Londýně

15. 12. 2019 | 9:35

Dosavadní nejistota panující kolem odchodu Velké Británie z Evropské unie, jeho načasování a budoucího uspořádání, komplikuje českým sklářům podnikání v Británii. Preciosa a Lasvit, které patří k největším sklářským firmám v Česku, ale neplánují rušit své pobočky v Londýně.

Londýn 1
ilustrační foto

Britské hlavní město je centrem světového designu a sídlem významných architektonických firem a studií, pracujících na projektech po celém světě, a je důležité zůstat s nimi v kontaktu, řekli ČTK zástupci obou firem. Britský premiér Boris Johnson po čtvrtečním vítězství ve volbách prohlásil, že brexitu nic nezabrání.

Už od roku 1995 má vlastní pobočku v Londýně firma Preciosa, která je známá výrobou broušených bižuterních kamenů, luxusních světelných projektů a křišťálové bižuterie. "Odliv zákazníků na britském trhu zatím na vlastní kůži nepociťujeme. Samozřejmě ale panuje nejistota mezi developery, kteří spekulují nad tím, zda se jim vyplatí na zdejším trhu investovat desítky či stovky milionů liber pro nové luxusní hotely. Osobně si myslím, že část takovýchto investic se přesune i do jiných částí Evropy," řekl ČTK ředitel pobočky Preciosa Lighting UK Michal Dvořák.

Preciosa v Londýně spolupracuje se světovými designovými studii na projektech z celého světa. "Poptávka po zakázkových světelných instalacích a skulpturách je stále silná, a navíc také nabízíme nově přidanou hodnotu v podobě interaktivity a dynamického nasvícení," řekl Dvořák. Pokud by ale Británie zvolila brexit "bez dohody", mohlo by to podle něj znamenat dovozní cla, což by zvedlo ceny.

Dovoz do Velké Británie by se pak stal komplikovanějším. "Přibyla by administrativa, která by pravděpodobně mírně prodloužila naše dodací lhůty," dodal.

Nejistotu na realitním trhu pociťuje i Lasvit. "Budoucí kupci odkládají své investice, což následně ovlivňuje i nás jakožto tvůrce součástí designu interiérů," řekl ČTK ředitel britské pobočky firmy Roman Žákovský. Lasvit se ve světě proslavil skleněnými svítícími plastikami na míru, zabývá se i využitím skla jako architektonického prvku. Výhodou firmy podle Žákovského je, že londýnská pobočka je britskou firmou. "Zatím ale kvůli zmiňované nejistotě nedokážeme říct, zda se naše práce a fungování britské pobočky po brexitu změní," dodal.

Britský trh je podle Žákovského pro Lasvit důležitý. "Co se týče projektů a aktivit, v samotné Velké Británii jich realizujeme zhruba jen polovinu. Londýn, kde sídlí naše britská pobočka, je sídlem významných architektonických firem a studií, se kterými pracujeme na zakázkách v řadě jiných lokalit, ať už v jiných evropských zemích, na Blízkém východě nebo třeba v Asii," doplnil. V samotné Británii podle Žákovského spolupracovala firma například na hotelu Great Scotland Yard nebo rezidenčním projektu hotelového řetězce Four Seasons, kam dodávala skleněné plastiky. V letošním roce dodala mimo jiné sošky pro hudebníky oceněné při udílení BRIT Awards.

Konzervativci britského premiéra Borise Johnsona ve čtvrtečních parlamentních volbách ve Velké Británii získali absolutní většinu v Dolní sněmovně. Johnson ve vítězném projevu prohlásil, že odchodu z Evropské unie k 31. lednu 2020 již nic nezabrání.

čtk