Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejlepší kronikáři v Libereckém kraji jsou Ivo Navrátil ze Semil a Jaroslav Dejmek z Horní Branné

13. 09. 2019 | 9:36

Kde v kraji mají nejlépe vedenou kroniku? V Semilech a Horní Branné. Odborná porota vybrala vítěze Soutěže o nejlepší kroniku v Libereckém kraji, která se koná jednou za dva roky. Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 12 měst a obcí.

Kronika obce či města, to je pro mě zhmotnělá paměť místa. A také důležitý pramen informací v budoucnu, a to nejen pro historiky, ale i pro běžné zájemce. Někdy jsou kroniky vedeny pouze faktograficky, ale jsou mezi nimi i literární a výtvarná díla,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kronikáři se svými publikacemi soutěžili ve dvou kategoriích, rozdělených podle velikosti přihlášené obce. Mezi obcemi do 2000 obyvatel o vítězství usilovalo celkem sedm soutěžících. V kategorii obcí nad 2000 obyvatel bylo letos přihlášeno pět soutěžících.

Kronikáři, foto: LK

Za Horní Brannou si cenu odnesl kronikář obce Jaroslav Dejmek. Pomyslné druhé místo mezi obcemi do 2000 obyvatel obsadila obec Vlastibořice a třetí místo pak obec Blatce. Cenu pro město Semily, které zvítězilo v kategorii nad 2000 obyvatel, si odnesl kronikář Ivo Navrátil, který se na tvorbě kroniky podílí se svou manželkou Marií Navrátilovou. Druhou pozici obsadilo Jablonné v Podještědí a třetí Jilemnice.

Jedná se o ojedinělý projekt. Apeluji na všechny kronikáře a starosty, aby se o soutěži zmiňovali. Ať se jejich kolegové nebojí přihlásit se a ukázat, že jsou na svoji kroniku hrdí. Nevadí, když se v soutěži neumístí,“ doplnil Pavel Jakubec, ředitel Státního okresního archivu Semily a předseda Ještědské pobočky České archivní společnosti.

LK/Jan Mikulička