Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejoblíbenější v kraji se stala Alej do lesoparku Na Sluneční u Muzea Cimrmanovy doby. Dostala 260 hlasů

02. 02. 2024 | 6:54

Do třináctého ročníku ankety Alej roku, vyhlašované organizací Arnika, nominovali lidé 83 alejí a stromořadí z třinácti krajů v České republice (kromě Karlovarského).  V Libereckém kraji lidé nominovali 5 alejí. Titul Alej roku 2023 Libereckého kraje vyhrává Alej do lesoparku Na Sluneční u Muzea Cimrmanovy doby v Příchovicích s 260 hlasy.

příchoviceFB Půta
Pohled na Příchovice z Majáku Járy Cimrmana. Foto z FB Hejtmana LK

Alej má významnou krajinářskou  a rekreační hodnotu. Více než 100 hlasů získaly ještě Kaštanová alej u Arnoltic a Alej v ulici K Bažantnici mezi Frýdlantem a Krásným Lesem .

Vítězná alej. Foto: Josef CymonnekVítěznou krajskou alej nominoval Josef Tymonek: “Vede do lesoparku Na Sluneční. V roce 2012 byla doplněna za chybějící stromy, které byly vysazeny společně s alejí na Štěpánku. Vysadili je lidé z okolí a na stromech jsou cedulky s jejich jmény. V roce 2018 byl v lesoparku vysazen jeden buk Rohanův k nedožitým pětaosmdesátinám Olgy Havlové, jako jeden z 85 stromů v celé republice.”  

Vítězkou za celou Českou republiku, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala s 1157 hlasy Alej ke klášteru Hora Matky Boží Hedeč z Pardubického kraje. Kompletní výsledky ankety v roce 2023 jsou k nahlédnutí na webu alejroku.cz.

“Srdečně gratuluji všem vítězným alejím a těm, kteří je nominovali. Dík patří všem, kteří alejím poslali 9782 hlasů. Mladé stromky vysázené v obcích jsou závazkem pro další péči, ale také místem pro setkávání místních obyvatel. Stromy lemující naše krajské silnice zpříjemňují cestování a jsou součástí živé sítě v krajině. Historická stromořadí udržují paměť krajiny. Jsou zároveň tím nejcennějším, čím stromy mohou být, biotopy pro stovky živočichů. Stromořadí, která jen těžce hledají místo k životu, jsou ta městská. Naštěstí za mnohá z nich bojují lidé, pro které jsou ulice místem k životu,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová.

Nominované aleje v Libereckém kraji v anketě Alej roku v roce 2023

Pořadí v kraji    Název aleje/stromořadí                                                            Počet hlasů
1.                      Alej do lesoparku Na Sluneční u Muzea Cimrmanovy doby    260
2.                      Kaštanová alej u Arnoltic                                                         153
3.                      Alej v ulici K Bažantnici                                                            142
4.                      Březové stromořadí k Roudenskému rybníku                            48
5.                      Lipová alej u Sedmihorek                                                           12

TZ ARNIKA