Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Některé strany lídry svých kandidátek pro podzimní krajské volby ještě nepředstavily, budou o nich teprve jednat

26. 02. 2020 | 7:55

V Libereckém kraji zatím všechny strany lídry svých kandidátek pro podzimní krajské volby nepředstavily, některé o nich budou teprve jednat. Platí to i pro Starosty pro Liberecký kraj, kteří před čtyřmi lety volby v kraji vyhráli. Jejich tehdejší lídr, dnes hejtman Martin Půta by rád podruhé svůj post obhájil. Zda skutečně kandidátku do voleb povede, rozhode sněm 18. března. ČTK to řekl Půta, který je předsedou Starostů. Podobně je na tom řada dalších politických subjektů.

volby3 irma
Foto: Artur Irma

Jasno už mají například v hnutí ANO, které do podzimních voleb znovu povede současná Půtova náměstkyně a starostka České Lípy Jitka Volfová. O lídrovi své kandidátky už rozhodla i ODS, která znovu dala důvěru starostovi Frýdlantu Danu Ramzerovi. Komunisty povede stejně jako před čtyřmi lety záchranář a bývalý poslanec Stanislav Mackovík. Kandidátku pro krajské volby v Libereckém kraji poprvé sestavili i Piráti, jejichž lídrem bude turnovský radní Zbyněk Miklík.

Ostatní parlamentní strany své kandidátky teprve vybírají. "Lídra i kandidáta do Senátu v Libereckém kraji už jsme zvolili, ale poslední slovo bude mít předsednictvo. Čekáme na ostatní kraje a teprve pak je zveřejníme, bude to zřejmě v dubnu," řekl ČTK krajský předseda SPD Radovan Vích. Už příští týden by lídra měly představit strany KDU-ČSL a TOP 09, které staví společnou kandidátku. Sociální demokraté budou lídra vybírat na konferenci 18. března stejně jako Starostové.

V posledních krajských volbách vybírali voliči v Libereckém kraji z 19 kandidátek. Do zastupitelstva se dostali lidé ze sedmi, což bylo nejvíc v dosavadní historii kraje. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s hejtmanem Půtou. Byl tak prvním hejtmanem v kraji, který dokázal funkci obhájit. Starostové vyhráli s výrazným náskokem, hlas jim dala téměř třetina voličů a v zastupitelstvu mají 18 míst z 45. Druhé bylo ANO s devíti mandáty, třetí komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady má 35 křesel.

čtk