Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice v kraji povolí od pondělí 1. června návštěvy. V době od 15 - 17 hodin může přijít jeden člověk

28. 05. 2020 | 17:11

Nemocnice v Libereckém kraji povolí od pondělí 1. června návštěvy. Po dnešním jednání krajské epidemiologické komise to novinářům řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). V některých nemocnicích platí zákaz návštěv už od konce ledna, kdy ho vyhlásily kvůli chřipkové epidemii. Zatím mohou návštěvy do nemocnic v kraji jen ve výjimečných případech se svolením ošetřujícího lékaře, už od poloviny dubna je povolena účast otců u porodu.

nemKNLJIP2
ilustrační foto

"Návštěvy v nemocnicích budou povolené od 15:00 do 17:00 každý den, bude doporučeno, aby chodil jeden návštěvník, určitě by jich nemělo být více než dva. Povinná je samozřejmě rouška, dezinfekce," řekl Sobotka. Na návštěvy by rozhodně neměli vyrazit lidé s teplotou nebo příznaky onemocnění, nebo pokud se pohybovali v místě, kde se covid-19 objevil. "Určitě by měl každý zvážit, jestli při návštěvě neohrozí nejen toho svého známého, příbuzného nebo rodinného příslušníka, ale i okolí," doplnil Sobotka. Třeba v Jilemnici bude příchozím kontrolovat teplotu termokamera.

V páteřních nemocnicích v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou a Jilemnici zůstanou podle Sobotky ještě nejméně dva týdny v provozu i odběrová místa, kde odebírají stěry na testy PCR nařízené hygieniky nebo lékaři, ale také pro samoplátce. "Počkáme jaký bude vývoj z hlediska potřebnosti těch odběrů a já pevně věřím, že rozvolňování bude pokračovat," řekl Sobotka. Pro samoplátce dělají podle něj na každém ze čtyř míst denně od 15 do 60 odběrů.

Podle ředitele krajské hygienické stanice Vladimíra Valenty je v Libereckém kraji situace stabilizovaná. Už více než deset dní se neobjevil žádný nový případ nákazy novým koronavirem ani žádné nové ohnisko. Aktuálně je v karanténě z nařízení hygieniků 54 lidí. Celkem zatím testy v kraji odhalily 200 případů, většina z nich se už ale vyléčila. Čtyři lidé komplikacím spojeným s koronavirem podlehli. "Zaměřujeme se na kontrolu zahraničních pracovníků ve firmách i ubytoven," řekl Valenta.

čtk