Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnost v kraji dál roste, ve vzorcích dominuje chřipka, koronaviru nadále ubývá

03. 02. 2024 | 5:44

Nemocnost v Libereckém kraji dál roste. Za poslední týden stoupl počet případů akutních respiračních onemocnění o sedm procent. Na 100.000 lidí je 1961 nemocných, před týdnem to bylo 1837. Ve zkoumaných laboratorních vzorcích dominuje virus chřipky A, naopak případů koronaviru nadále ubývá. Vyplývá to z aktuálních dat Krajské hygienické stanice v Liberci.

covidTestZdravotnickydeník
ilustrační foto

Ve všech okrese Libereckého kraje je nemocnost nad epidemickým prahem, za který hygienici označují 1600 případů na 100.000 lidí. Těsně nad touto hranicí je Jablonecko s 1645 případy, na Liberecku, Českolipsku i Semilsku je to přes 2000 případů. V republikovém měřítku nemocnost vzrostla o deset procent na 1919 nemocných na 100.000 obyvatel.

Ve vyšetřovaných laboratorních vzorcích v tomto týdnu v Libereckém kraji jednoznačně dominoval virus chřipky A. Zachycen byl v 79 případech. Vážný průběh chřipky v tomto týdnu neměl ni jeden z nemocných. Od začátku sezony, tedy podzimu 2023, hygienici evidují celkem 183 případů chřipky.

Naopak opět klesl v mezitýdenním srovnání počet prokázaných případů koronaviru. Za poslední týden jich bylo 22 oproti třiceti o týden dřív.

čtk