Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O titul Stavba roku Libereckého kraje se uchází 22 staveb a 12 projektů. Je mezi nimi Liebiegův palác či svijanské pivní lázně

20. 03. 2023 | 14:20

O titul Stavba roku Libereckého kraje se uchází 22 dokončených staveb a také 12 studentských projektů. Mezi adepty na cenu, která od roku 2019 nese jméno autora hotelu a vysílače Ještěd, architekta Karla Hubáčka, jsou kromě jiných nová mateřská škola v Semilech, rekonstruovaný Liebiegův palác v Liberci nebo sklářská Huť Marie v Josefově Dole.

LiebigPalOranžerie zevnitř.
Oranžerie Liebigova paláce zevnitř. Foto: Mad

Lidé teď mají až do 14. května možnost rozhodnout o Ceně veřejnosti, řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

"Smyslem soutěže je vyzdvihnout úspěšné nebo zajímavé stavby a šikovné žáky, studenty, projektanty, architekty, talenty v oblasti stavitelství, architektury a řemesla z celého Libereckého kraje," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Loni porota posuzovala 26 staveb a také devět studentských projektů. Vítěz - Spolkové centrum IGI s knihovnou a kinem v liberecké městské části Vratislavice nad Nisou, byl i jedním z pěti finalistů České ceny za architekturu 2022.

Zámek ve Svijanech na Liberecku přichází neustále s novinkami.

V posledních třech ročnících Stavby roku Libereckého kraje získaly hlavní cenu projekty, které vznikly revitalizací brownfieldů. V roce 2020 zvítězilo nové sídlo sklářské společnosti Lasvit v Novém Boru na Českolipsku, porota ocenila zajímavé spojení dvou historických domů z konce 18. století s moderními přístavbami. O rok později vyhrála liberecká pražírna s kavárnou DOK Nordbeans, která proměnila a oživila část zanedbaného nádražního skladiště. Loni to bylo vratislavické komunitní centrum, které vzniklo přestavbou bývalé fary, k níž přibyla moderní přístavba.

Detailní pohled do zázemí svijanských pivních lázní.

Soutěž o stavbu roku Libereckého kraje má tradici od roku 2004. Stavební firmy a architektonické ateliéry mohou tímto způsobem prezentovat výsledky své práce. Partnery soutěže jsou už čtyři roky města Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Turnov a Semily. "Kvalitní architektura v Libereckém kraji vzniká i navzdory současné nelehké době, mám radost ze stále kvalitnějších veřejných staveb a zodpovědného přístupu investorů k ekologickým otázkám," dodal krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk

Níže ve fotogalerii jsou snímky z realizace proměny vybydlené budovy někdejší oblastní galerie v Liebiegův palác nového století. Foto: Mad, MML a archiv