Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O titul Vesnice roku 2022 se letos po dvouleté koronavirové pauze utká dvanáct obcí

17. 05. 2022 | 18:01

Po dvouleté koronavirové pauze se opět vrací tradiční soutěž Vesnice roku. Celkem do ní podalo své přihlášky dvanáct obcí. Ty se nyní budou připravovat na návštěvy hodnotitelské komise, která do nich zavítá během nadcházejících týdnů.

Svojkov 02
Svojkov, foto: Mad

„Jsme rádi, že se epidemická situace uklidnila a my můžeme opět uspořádat tuto soutěž, která je mezi obyvateli obcí velice populární. Zatím poslední držitelem ocenění Vesnice roku je Svojkov, který si titul vydobyl roku 2019. Předtím se v kraji staly nositelkami tohoto titulu například obce Prysk, Kruh, nebo Tatobity,“ uvedl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Po vynucené přestávce přesto zaznamenala soutěž mírný úbytek přihlášek. Do letošního šestadvacátého ročníku se přihlásilo celkem 175 obcí z celé České republiky, což je o 53 obcí méně než v roce 2019. „Jsme potěšeni, že v Libereckém kraji se do krajského kola přihlásilo 12 obcí, pouze o 4 obce méně než v roce 2019 a o dvě méně než v roce 2018,“ upřesnil radní Ulvr.

Všechny přihlášené obce nejprve hodnotí komise v krajském kole. Bude je posuzovat mimo jiné z hlediska toho, jaký se v nich vede společenský život, kterým aktivitám a činnostem se jejich obyvatelé věnují či jak se v obcích daří podnikatelům. Dbát se bude ale i na to, jak to v obcích vypadá, zda mají upravenou zeleň, jaké služby v nich lidé mohou využít, v jakém stavu jsou inženýrské sítě, jak se šetří energie či jaké plány mají obce dále do budoucna.

Slavnostní vyhlášení a předávání ocenění libereckého krajského kola soutěže se uskuteční 18. srpna 2022 ve vítězné obci. Celostátní kolo, do kterého postupují vítězové krajských kol, bude následovat na přelomu srpna a září, vítěze krajských kol opět navštíví celostátní hodnotitelská komise. I letos bude vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2022 vyhlášen 17. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. 

Více informací se nalézá na webu soutěže https://www.vesniceroku.cz.

Přihlášené obce Libereckého kraje podle okresů

Stráž pod Ralskem

Česká Lípa

Zahrádky

Česká Lípa

Mníšek

Liberec

Višňová

Liberec

Všelibice

Liberec

Jeřmanice

Liberec

Svijany

Liberec

Heřmanice

Liberec

Bílý Kostel nad Nisou

Liberec

Roprachtice

Semily

Poniklá

Semily

Zlatá Olešnice

Jablonec nad Nisou

LK/Jan Mikulička