Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O víkendu v Libereckém kraji zahájí sezonu skiareály Ještěd a Severák

12. 12. 2019 | 9:23

AKTUALIZOVÁNO: O víkendu zahájí v Libereckém kraji provoz první skiareály. V částečném provozu bude Ještěd v Liberci a Severák v Hraběticích v Jizerských horách, vyplývá z informací od provozovatelů středisek. Další areály v kraji chtějí využít současných mrazů k zasněžování a sezonu zahájí nejdříve za týden.

lyžeDěti
ilustrační foto

Na Ještědu bude možné o víkendu lyžovat na 400 metrů dlouhé sjezdovce F10. Denní bude od 8:30 do 16:00 a v sobotu večerní lyžování od 18:00 do 21:00. Celodenní lyžování pro dospělého bude stát 290 korun. "Na příští víkend chystáme otevření Skalky, vysněženou ji máme zhruba z 80 procent," řekla ČTK Renata Balašová z ještědského areálu. Skalka je nejdelší sjezdovkou v areálu, dlouhá je přes 1,7 kilometru.

Na Severáku v Jizerských horách budou o tomto víkendu v provozu čtyři vleky. "Pojedeme Kampu nahoře a dva dětské proti Arnice. Sněhu je od 20 do 50 centimetrů," uvedl za středisko Pavel Bažant. Otevřeno bude zhruba 700 metrů sjezdovek. Další areály v Jizerských horách se na zahájení sezony chystají, včetně největšího, který je na Tanvaldském Špičáku. "Chceme využít toho, že zatím mrzne. Kostelní a Zalomený budou vysněžené zřejmě v pátek večer, ale nestihli bychom je na víkend už připravit. Necháme to proto na příští víkend," uvedl Bažant.

Obdobné je to třeba i v areálu Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. "Začneme příští víkend. Chtěli jsme původně v pátek zapnout malý vlek, ale přesunuli jsme raději techniku na hlavní kopec, abychom si nadělali pořádné zásoby a přežili oteplení, co předpovídají meteorologové," uvedl za středisko Martin Lauer.

Do závěrečné fáze spěje i zasněžování v Rejdicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, které tradičně patří mezi první otevřená střediska v kraji. "Děla běží naplno, hotovo máme asi 80 procent. Potřebujeme ještě den a půl mrazů," uvedl za středisko Martin Martínek. Nepředpokládá ale, že se jim podaří zahájit sezonu už tento víkend.

V krkonošském Harrachově jsou zhruba v polovině toho, co by potřebovali k otevření skiareálu. "Potřebujeme zasněžovat ještě asi pět dnů," uvedl za středisko Vlastislav Fejkl. V sousední Rokytnici zatím nevědí, kdy sezona začne. "Potřebovali bychom 40 hodin souvislého mrazu," uvedl ředitel střediska Vít Pražák.

čtk