Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O značku regionální produkt Český ráj mají zájem sadaři a ovocnáři, výrobci šperků i pěstitelka květin

26.05.2021 | 5:41

V dubnu proběhlo v Turnově jarní kolo certifikace regionálních výrobků Českého ráje. O udělení značky se ucházeli tradiční pěstitelé jablek, sadaři a ovocnáři, výrobci šperků či dřevěného nádobí a také pěstitelka květin.

jablko apple-2788616 1280
Ilustrační foto

„Vzhledem k nepříznivé epidemické situaci jsme certifikaci uskutečnili opět bez fyzické přítomnosti žadatelů formou on-line setkání, kterého se zúčastnili všichni žadatelé,“ uvádí Lucie Podařilová ze Sdružení Český ráj.

A zde jsou úspěšní žadatelé, kterým byla pro jejich výrobky propůjčena značka Regionální produkt Český ráj:

Vojtěch Drahoňovský – Statek Cidlina

Statek Cidlina hospodaří na již předky obdělávané půdě a sadu. Pečují zde o nově založené sady i o ovocné aleje podél cest, obnovují úrodnost půdy, na které pěstují zeleninu i květiny. Chovají včely a sdílí s nimi jejich tvorbu medu, včelího vosku a propolisu. Z ovoce z okolních sadů a dílem i ze svých nově vysázených vyrábí mošty a sušené ovoce. Pracují tradičním způsobem lisování ovoce za studena a plní mošty jak do skleněných, tak do praktických objemových obalů bag-in-box. Suší ovoce (jablka, třešně, švestky a hrušky) a byliny teplým vzduchem se zachováním výživových látek.

www.statekcidlina.cz

Statek CidlinaAdéla a Štěpánka Kurfiřtovy - Stefany Jewels

Na začátku 90. let vznikla značka Stefany, ve které spojují lásku ke kamenům se znalostí jejich významu a moderním stylem. Každý šperk z této dílny je jedinečný a skrývá za sebou vlastní příběh. Ať už jde o samotné místo, odkud kámen pochází, či jeho konkrétní zpracování. V dílně Kurfiřtových jste vždy vítanými hosty.

www.stefany-sperky.cz

Jana Krupová – Jizerské kvítí

Návrat k přirozenosti a jednoduchosti je cesta ke kráse. Příroda sama tvoří ta nejkrásnější díla, a tak se paní Jana inspiruje k tvorbě kytic z divokého kvítí, ale i péčí o záhony květin v zahradě. Květiny jsou lokální a nemusí vidět celý svět, aby udělaly radost. Jsou jiné, divočejší a nespoutané, sbírané s ohledem na přírodu jako celek. Jsou pěstované bez chemie a s principy permakultury, která se inspiruje přírodou samotnou, ctí přírodní cykly.

www.jizerskekviti.cz

Jizerské kvítíJablečná, z. s.

Členové spolku obnovují a vysazují tradiční extenzivní ovocné sady. Podporují stabilitu přírody a rozmanitost rostlin a živočichů. Vysazují staré tradiční ovocné odrůdy, které nejsou náchylné k nemocem a ze kterých vyroste samostatný sebevědomý dlouhověký strom. Zpracování není hlavním cílem, ale když už, tak ekologicky a bez chemie. Jejich stoprocentní mošty plní do vratných obalů a ukládají do dřevěných přepravek.

www.jablecna.cz

Ovocnářství Drahoraz od sv. Petra a Pavla

Rodinné ovocnářství s dlouholetou tradicí v současnosti hospodaří na zhruba 25 hektarech plochy sadů. Pěstované plodiny jsou jablka, švestky, meruňky, broskve, višně a rybíz červený a černý. Vybrané plodiny jsou zavlažovány kapkovou závlahou. Jabloně mají nosnou konstrukci sadu s protikroupovým systémem. Plodiny hospodáři sklízí jak mechanizovaně (rybíz, višně), tak ručně.

www.ovocnarstvidrahoraz.cz

Jan Petrnoušek – dýhové (skládané) nádoby ze dřeva

Jedná se o velmi starou výrobní metodu, používanou na našem území od 13. století, kdy se dělením z masivu dřeva vytvoří tenké plátky, které se po úpravě povrchu poskládají okolo kulatého dna, slepí a výsledná nádoba se zpevní na vnějšku objímkou z vrbového proutí na způsob obruče. Tak vznikne dekorativní selská nádoba s duší dřeva. Vnější spodní strana dna se zalévá smrkovou pryskyřicí. Nakonec nádoby dostávají nátěr na bázi kosmetických vosků a rostlinných olejů, které jsou vhodné pro styk s potravinami. Nádoby se vyrábí ve velikostech malá miska, velká miska, podnos a pohár.

Pěstitelé a výrobci se těší na společné setkávání na trzích a jarmarcích.

Sdružení Český ráj certifikuje výrobky splňující stanovená hodnoticí kritéria již čtrnáctým rokem. Zohledňuje se především původ výrobku v regionu, originalita, ekologická šetrnost a podíl ruční práce. Certifikace se konají dle zájmu výrobců, většinou na jaře a na podzim.

Další informace najdete na www.regionalniprodukt.cz nebo FB www.facebook.com/rpceskyraj.

TZ/Pavel Charousek