Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obnovu silnic v Libereckém kraji komplikují jednání o pozemcích, vlastníků jsou stovky

09. 09. 2019 | 12:19

Obnovu silnic v Libereckém kraji komplikují jednání s majiteli pozemků. Odsouvá se kvůli tomu i rekonstrukce silnice z Kryštofova Údolí na Křižany na Liberecku. I když kraj s přípravou rekonstrukce začal už v polovině roku 2017, stále se mu pro stavbu nepodařilo získat ani územní rozhodnutí. Rekonstrukce se tak silnice dočká až v příštím programovacím období, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

silnicehradekHezkáLéto
ilustrační foto Artur Irma

"Museli jsme podstoupit složitá jednání se zhruba 160 vlastníky pozemků. Úsek je dlouhý bezmála osm kilometrů a vede v blízkosti stávající silnice či v jejím sousedství. To vše prodlužovalo vydání povolení územního rozhodnutí. Věřím, že k němu ještě letos konečně dojde," doplnil Sviták. Není to podle něj jediná silnice, u které vznikají komplikace kvůli nevypořádaným vlastnickým vztahům k pozemkům. Třeba připravovaná rekonstrukce silnice z Roprachtic do Kořenova potřebuje souhlasy 246 vlastníků pozemků. Kraj ji proto musí rozdělit do dvou částí.

Jednání s vlastníky přilehlých pozemků komplikují také třeba přípravu rekonstrukce silnice v Benešově u Semil. "Vše komplikují i případy, kdy si vlastníci ve svém vyjádření určují nesplnitelné podmínky, jako je vybudování parkovišť, směna pozemků, odkup pozemků za několikanásobně vyšší ceny a podobně. U asi desetiny případů máme problém majitele kontaktovat, protože jsou například na dovolené či nemají vyřešené dědické řízení," řekl Sviták. Třeba u připravovaného obchvatu Zákup museli dokonce nechat jeden z pozemků vyvlastnit.

Liberecký kraj vlastní 2074 kilometrů silnic nižších tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území. Za přispění dotací z evropských fondů a s využitím vlastních prostředků kraj loni zrekonstruoval 95 kilometrů komunikací zhruba za 915 milionů korun. Letos podle Svitáka prostaví kolem 850 milionů korun. Některé projekty, jako třeba rekonstrukci silnice z Mimoně na Mnichovo Hradiště, musel přesunout na příští rok. Akce za 190 milionů korun měla začít už letos, v soutěži se ale nepodařilo najít dodavatele, kraj ji chce proto zopakovat v říjnu. "Už jsme letos dokončili 13 akcí, na dalších se ještě pracuje," dodal hejtmanův náměstek.

čtk