Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obojživelníci mířící k vodě přes silnice budou v bezpečí. Kraj žádá o dotaci na jejich transfer

08. 12. 2023 | 5:47

V boj o holý život se může u žab a dalších obojživelníků proměnit cesta za rozmnožováním. Po zimě se totiž probouzejí a přesouvají se k tůním potokům, řekám a rybníkům. Jejich pouť často vede přes rušné silnice, kde nezřídka hynou pod koly automobilů. Liberecký kraj k tomu není lhostejný, a proto nyní žádá Ministerstvo životního prostředí o poskytnutí dotace na jejich bezpečný transfer.

žábazelená
ilustrační foto

„Jsem rád, že obdobný projekt jsme úspěšně uskutečnili letos i vloni. Liberecký kraj zajišťuje pět kritických úseků dočasnými zábranami s nádobami, z nichž se žáby a čolci i několikrát denně přes silnice přenášejí. Nejčastějšími migranty jsou ropuchy obecné a skokani, dále čolci obecný, horský a velký,“ sdělil Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Výzva pro podání žádostí do tohoto programu začala 15. listopadu letošního roku a potrvá již jen několik dní, a to do 14. prosince 2023. Transfer obojživelníků spočívá ve výstavbě a následném zbourání zábran a jejich odchytu do zemních pastí a jejich každodenním přenesením s četností 2x denně k místům rozmnožování. Mezi vybrané lokality patří zejména ty, kde už dříve každoročně docházelo k významným střetům dopravy a obojživelníků v době jejich hromadného jarního tahu.

Pro transfery kraj vybral úseky komunikací ve správě Krajské správy silnic Libereckého kraje, na nichž docházelo k masivním úhynům obojživelníků (žáby, čolci), z nichž většina patří mezi zvláště chráněné druhy. Nově se jedná i o dva úseky ve správě Ředitelství silnic a dálnic České republiky.

Přehled komunikací, kde se uskuteční bezpečný transfer obojživelníků:

Postřelná – komunikace II/270 v délce zhruba jeden kilometr u Bouřlivého rybníka

Noviny pod Ralskem – komunikace II/278 v délce přibližně 700 metrů

Dolní Suchá – úsek komunikace III/2713 v délce cca 200 metrů naproti vjezdu do areálu firmy Statek Dolní Suchá

Chrastava – úsek komunikace III/27250 v délce cca 100 metrů v části, kde se na komunikaci napojuje sjezd na Chrastavu ze silnice I/35

Pihel – úsek komunikace I/9 v délce cca 250 metrů u Červeného rybníka

Celkem se jedná o úseky v délce 2,25 kilometru. Náklady na transfery obojživelníků činí 190.846 korun pro celý rok 2024.

LK/Filip Trdla