Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

ODS v Libereckém kraji nominovala do čela strany dosavadního předsedu Petra Fialu

18. 12. 2019 | 19:19

Občanští demokraté v Libereckém kraji nominovali do čela strany dosavadního předsedu Petra Fialu. O rozhodnutí krajského sněmu dnes ČTK informoval krajský předseda Dan Ramzer. Liberecký sněm podle něj drtivou většinou podpořil současné vedení - na místo první místopředsedkyně nominoval místostarostku Prahy 2 Alexandru Udženiju a na místopředsedy Martina Kupku, Martina Baxu a Miloše Vystrčila. Všichni jmenovaní už tyto funkce zastávají. Kongres ODS se koná v druhé půlce ledna.

fiala www.ods.cz 40089 big
Foto: zdroj: www.ods.cz

"Do senátních voleb na Českolipsku nominoval sněm dlouholetého starostu Kravař Víta Vomáčku, poslední slovo ale bude mít výkonná rada," řekl Ramzer. Vomáčka se na Českolipsku o křeslo v Senátu utká se současným senátorem Jiřím Voseckým, který bude kandidovat za Starosty pro Liberecký kraj a za Starosty a nezávislé (STAN).

Sněm podle Ramzera také schválil kompletní kandidátku ODS pro krajské volby v Libereckém kraji. Už v dubnu byl lídrem znovu zvolen Ramzer, který kandidátku vedl do voleb i před třemi lety. "Dvojka je starosta Jilemnice Vladimír Richter, trojkou liberecký radní Petr Židek, čtyřkou místopředseda regionálního sdružení Pavel Jihlavec a pětkou ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček," vyjmenoval Ramzer.

V krajských volbách by podle lídra ODS rádi dosáhli dvojciferného výsledku v procentech a získali alespoň šest křesel. V letech 2000 a 2004 občanští demokraté krajské volby v Libereckém kraji vyhráli a také kraji vládli, dnes mají jen čtyři křesla. "Naším velkým tématem v krajských volbách bude zdravotnictví, ale také sociální služby nebo školství, podpora sportu, kultury a cestovního ruchu," dodal Ramzer.

V krajských volbách v roce 2016 vybírali voliči v Libereckém kraji z 19 kandidátek politických stran a hnutí. K urnám přišlo 35,91 procenta voličů. Zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, když jim hlas dala téměř třetina voličů a získali v zastupitelstvu 18 míst ze 45. Druhé skončilo ANO s devíti mandáty, třetí byli komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Pro ODS hlasovalo 7,91 procenta voličů, strana je součástí vládnoucí koalice spolu se Starosty, ANO a ČSSD má dohromady pohodlnou většinu 35 křesel.

čtk