Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oteplení umožnilo otevřít pro kamiony cestu přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice

25. 01. 2024 | 10:59

Oteplení umožnilo dnes na Liberecku znovu otevřít pro kamiony nad šest tun silnici přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Silnice byla pro nákladní dopravu uzavřená bezmála dva týdny od 12. ledna, od dnešních 09:00 tudy kamiony znovu mohou projet. ČTK o tom informoval Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

silnice mnisekcesta 2
Foto: Artur Irma

Rušná silnice třetí třídy vede chráněnou oblastí, v zimě tam silničáři nemohou solit a vozovka bývá ve stoupání kluzká. Hrozí tak, že kamion na úzké silnici uvízne a cestu zablokuje. Objízdná trasa pro nákladní auta vede v takovém případě po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky, objížďka je zhruba o pět kilometrů delší. Díky teplému počasí v posledních dnech ale ujetý sníh na silnici odtál, a je tak pro kamiony opět sjízdná.

Teploty v Libereckém kraji jsou dnes nad nulou, nemrzne ani v horách, podle meteorologů přes den teploty vystoupají až k sedmi stupňům. Fouká silný vítr, který v nárazech přesahuje i 70 kilometrů s hodině, k večeru by měl ale slábnout. Hlavní tahy jsou většinou jen holé a bez problémů sjízdné, sníh většinou odtál i na silnicích nižších tříd. Jen v horách mohou být ještě zbytky zledovatělého sněhu na silnicích nižších tříd a tvoří se tam vyjeté koleje, motoristé by tam proto měli být opatrní.

čtk