Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pacienti liberecké urologie čekají, kdy dostanou termín operace

29. 04. 2021 | 16:17

Urologické oddělení Krajské nemocnice Liberec se v důsledku koronavirové pandemie jen pozvolna vrací do běžného provozu. Podle primáře Jana Mečla jsou nyní asi na polovině své výkonnosti, jiný je i způsob objednávání pacientů k plánovaným operacím.

zdravCTuvn
ilustrační foto

Zatímco dříve znali pacienti termín po vyšetření, nyní čekají na zavolání. Prodloužily se i čekací doby na zákroky, zatímco v době předcovidové to bylo maximálně do půl roku, nyní je to i rok.

"Zažil jsem nejhorší rok v naší práci za 30 let, co dělám medicínu," řekl Mečl. Liberecká urologie je jediná svého druhu v Libereckém kraji, i proto se v minulých měsících nepřeměnila na oddělení pro covidové pacienty jako jiná v liberecké nemocnici. Zajišťovala ale jen akutní péči. "To znamená, že nikdo zbytečně na urologickou nemoc nezemřel. Podařilo se nám také zajistit nádorovou operativu, protože člověk s nádorem, který se neodoperuje včas, tak se mu zhoršují vyhlídky, to se nám podařilo," uvedl Mečl.

Celkově ale podle něj provedli asi o 15 procent operací méně než obvykle, nedostalo se tak zhruba na 200 pacientů. "Je tam ohromná část lidí, kteří mají zdravotní potíže. Nejsou sice ohrožení na životě, ale kvalita života je zhoršená, mají třeba dlouhodobé bolesti," řekl Mečl. Obává se i toho, co může do budoucna způsobit zanedbaná prevence. "Pečovali jsme dřív o lidi, kteří neměli žádné problémy, a my jsme se preventivně dívali, aby nedostali rakovinu prostaty či jestli nemají v sobě nějaký malý nádor. A teď hrozí, že se objeví skupina, která přijde s nádory, které jsou už pokročilé," uvedl. Za mylnou považuje představu, že se nyní podaří něco v krátké době dohnat. "Dohnat je špatné slovo. Už před krizí jsme pracovali na 100 procent a zas pojedeme stejně, ale objem pacientů je mnohem vyšší. A nám navíc ještě nějakou dobu potrvá, než se dostaneme na 100 procent," uvedl. Podle něj se nyní střetávají dva proudy pacientů, ti, co čekají, a noví.

Podle primáře už loni na podzim přestali na urologii pacientům dávat pevné termíny u neakutních operací, neboť už před tím je museli jednou odložit. Pacienty z podzimu 2019 objednané na jaro 2020 přeobjednávali na podzim 2020. "A když jsme jim volali loni na podzim, že nám je to zase strašně líto, že nebudou mít operace, tak už to začínalo být hodně vážné. Vím, že byla oddělení, která dala termín na jaro, já už ho nedal, protože jsem začínal mít neblahé tušení, že se nám nedaří bojovat s krizí. Takže jsme změnili systém a brali, co je potřeba, a zbytek dali na waiting list," uvedl.

Někteří z tohoto seznamu podle něj zemřeli na covid a jiné operovali, neboť se jejich stav změnil na akutní. Podle Mečla zatím na systému, že nemocným v neakutním stavu volají, jen když je mohou přijmout na operaci, nic měnit nebudou. V době pandemie dělal primář plány jen na týden dopředu. "Teď jsem to rozšířil asi v posledních třech týdnech na 14 dnů a tento a příští týden začnu řešit tři týdny dopředu. A to je jediné, kam vidím, a jsem si jistý, že to bude fungovat," uvedl primář.

Podle něj se sice mluví o tom, že epidemie koronaviru je na ústupu, oddělení zajišťující intenzivní péči jsou ale stále značně zatížená. Například dnes na urologii podstoupil operaci pacient, který by potřeboval být na intenzivní péči 48 hodin. "Jenže ta je dnes plná, takže já musím udělat nějaké kroky a toho pacienta vezmu na oddělení. Trošku riskuji, trošku zhorším kvalitu péče, ale je to lepší, aby tu operaci měl za sebou, než čekal, až se uvolní místo," dodal Mečl.

čtk