Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Památkou Libereckého kraje je jablonecký kostel Povýšení svatého Kříže. Porota mj. ocenila restaurátorskou obnovu štuků

04. 09. 2019 | 15:18

Secesní kostel Povýšení svatého Kříže v Jablonci nad Nisou zvítězil v soutěži o Památku roku Libereckého kraje. Porota ocenila restaurátorskou obnovu štukových omítek a výmalbu jeho interiéru, které se uskutečnily v letech 2010 až 2018. Slavnostní předání ocenění a šeku na 50.000 korun se uskuteční v sobotu 14. září v rámci Dnů evropského dědictví, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička. Do letošního čtvrtého ročníku soutěže bylo přihlášeno sedm památek.

JNkostelPovyseni sv Krize
archivní foto

Liberecký kraj se soutěží snaží upozornit na úspěšné projekty obnovy kulturních památek a také je podpořit. Loni si ocenění odnesly hned dvě památky - obnova historické papírny a mlýna v Hamru na Jezeře na Českolipsku a také areál barokního zámku v Návarově u Zlaté Olešnice na Jablonecku. "Původním záměrem bylo ocenit vždy jednu, ale loni i předloni přihlásili majitelé památky, které byly svým charakterem nesouměřitelné, ocenění tak byla dvě," řekla ČTK krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

foto LK

Jablonecký kostel Povýšení svatého Kříže postavený v letech 1900 až 1902 podle návrhu jabloneckého rodáka, architekta Josefa Zasche, je unikátní stavbou středoevropského významu. Návštěvníci tu najdou nikoli obrazy svatých či křížovou cestu, ale secesní výzdobu s typickými rostlinnými motivy. Kostel je působivou ukázkou sakrální secesní architektury. Podobné stavby jsou v Česku i celé Evropě výjimečné, secese byla totiž především světským stylem. Pokud se kostely v té době stavěly, uplatňovaly se v jejich architektuře hlavně konzervativní názory dávající přednost historismu.

Foto z www.jablonec.com

Kostel Povýšení svatého Kříže patří Starokatolické církvi, která na jeho obnově pracuje už 20 let. Zajímavý je nejen svou architekturou a secesní výzdobou, původní je i oltář, jemuž vévodí strom života a Ježíš na kříži zezadu osvětlený vitrážovým oknem. Po stranách oltář zdobí jen dva zpívající andělé, stejní jako na vstupu do kostela. Zachovala se i část původního osvětlení, byť skleněné lampy ve tvaru tulipánů zmizely, a nahradily je proto repliky vyrobené podle původních nákresů. Původní jsou také kostelní lavice, podlahy nebo dveře.

čtk