Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Páteřní nemocnice v Libereckém kraji začaly opatrně obnovovat plánovanou péči. Nikdo neví, co způsobí omikron

05. 01. 2022 | 10:39

AKTUALIZOVÁNO: Všechny páteřní nemocnice v Libereckém kraji začaly postupně obnovovat plánovanou péči. Zatím jsou ale v tomto směru opatrné, řekl dnes ČTK krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Zatím se podle něj neví, jak moc se na obsazenosti nemocnic projeví nakažlivější varianta koronaviru omikron.

nemKNLJIP3
archivní ilustrační foto z doby, kdy se v KNL léčili všichni, kdo to potřebovali.

Plánovaná péče je v nemocnicích v kraji kvůli pacientům s koronavirem omezená od loňského listopadu, jejich počty ale klesají. Maximem v poslední vlně této epidemie bylo 218 covidových pacientů z 10. prosince, v pondělí jich bylo 132 a z toho 41 ve vážném stavu na oddělení JIP či ARO. To umožňuje podle Richtera postupně začít obnovovat elektivní péči v nemocnicích. "Snaží se opatrně rozjet to, co jde, aby pokud možno nezabrali tolik JIP lůžek, protože tam je největší problém," řekl ČTK.

Jablonecká nemocnice začala elektivní péči postupně obnovovat tento týden, a to na odděleních urologie, ortopedie i ORL. "Postupně nabíhá péče, kontaktují se pacienti, co byli objednaní, zařizují se předoperační vyšetření. Ale uvidíme, jak se bude chovat omikron. Je velmi pravděpodobné, že se v dohledné době vrátíme k omezení," řekl dnes ČTK ředitel nemocnice Vít Němeček. Pro covidové pacienty mají podle něj aktuálně jen jedno lůžkové oddělení na interně a další je vyčleněné pro vážné případy.

Jedno oddělení nyní stačí pro covidové pacienty také jilemnické nemocnici. I ta chce proto obnovit plánované výkony. "Pracujeme na tom a pomalinku najíždíme s tím, že všichni ale mají pokyn, že pokud by se to s omikronem nějak výrazně zhoršilo, tak bude potřeba to zastavit," řekl ředitel nemocnice Jiří Kalenský. Podle něj by běžný provoz na většině pracovišť chtěli obnovit během 14 dnů.

V Krajské nemocnici Liberec se podle mluvčího Václava Řičáře snažili i v předchozích týdnech udržet co největší rozsah plánovaných výkonů. "Elektivní péče běží víceméně s odřenýma ušima pořád. Jsou tam nějaká omezení, nicméně, že bychom se dostali do stejného problému, jaký jsme měli loni na jaře, respektive ještě o rok před tím, tak to se neopakuje," dodal mluvčí největšího zdravotnického zařízení v kraji.

Nejvíce opatrná s chystanou obnovou elektivní péče je v kraji českolipská nemocnice. "Zatím k oficiální změně nedošlo, protože máme jednu covidovou jednotku udělanou i z traumatologie a ten personál je potřeba jinde. Takže i z hlediska personálu nejsme schopni zatím najet na 100 procent a většinou se zatím dělá akutní operativa," uvedla mluvčí nemocnice Andrea Beranová.

čtk