Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po dvou letech bude v létě Benátská, Keltská noc, Bohemia jazz fest, Mácháč či Hrady.CZ

21. 05. 2022 | 10:07

Z tradiční nabídky si budou moci po dvou letech vybírat v létě návštěvníci hudebních festivalů v Libereckém kraji. Budou Benátská, Keltská noc, Bohemia jazz fest, Mácháč či Hrady.CZ. Jejich konání v předchozích dvou letech ovlivnila či znemožnila koronavirová pandemie.

benatskactvrtek4
Archivní foto: Artur Irma

"Těšíme se, ale příprava je složitější. Dá se říci, že letos proběhnou snad všechny akce za poslední tři roky, takže je toho strašně moc a je nedostatek techniků, dalších lidí, prakticky všeho. Ale bojujeme s tím a doufáme, že dorazí i návštěvníci a užijou si to," řekl ČTK ředitel festivalu Benátská v Liberci Pavel Mikez. S tím, jaký je zájem o vstupenky v předprodeji, je zatím spokojený. "Zatím to běží dobře. Doufejme, že to takto vydrží a sejdeme se v hojné účasti," dodal.

Benátská se bude v Liberci konat po dvouleté odmlce, jde o nejnavštěvovanější festival v kraji. Při posledním ročníku v létě před třemi lety přišlo do areálu ve Vesci přes 40.000 diváků. Letos je festival orientovaný výhradně na českou a slovenskou muziku. Z jiných zemí hudebníky organizátoři neoslovili kvůli nejistotě, jak se bude vyvíjet epidemie koronaviru. Na festivalu od 28. do 31. července vystoupí prověřené hvězdy tuzemské scény a zároveň na něm oslaví významná jubilea legendy české a slovenské rockové muziky. Kulatiny má Olympic, jeho frontman Petr Janda, Arakain i Paľo Habera se skupinou Team.

Pro příznivce jazzu bude v kraji zřejmě největší akcí zastavení Bohemia jazz festu v Liberci, koncert na náměstí u radnice bude 14. července.

Příznivci rockové muziky si zřejmě užijí třídenní Keltskou noc v krkonošském Harrachově, kde bude první srpnový víkend. Na 27. ročníku festivalu vystoupí Tři sestry, Wohnout, Vypsaná fixa, Trautenberk či Dymytry.

Jubilejní 20. ročník letos čeká taneční open air festival Macháč, který se bude tradičně konat na písečné pláži Klůček u Máchova jezera. Tentokrát to bude 19. a 20. srpna. Organizátoři na webu festivalu uvedli, že po devíti letech se do České republiky vrátí nizozemský DJ a producent Afrojack, který patří mezi nejúspěšnějších hitmakery poslední dekády a bude zároveň pátečním headlinerem. Vrcholem sobotního programu by mělo být vystoupení berlínského producenta Paula Kalkbrennera.

Tradičně sezonu festivalů o letních prázdninách v kraji uzavře Bezděz na Českolipsku. Stejně jako v minulých letech bude poslední zastávkou projektu Hrady.CZ, letos to bude 2. a 3. září. Program festivalu je postavený na vystoupení známých umělců české a slovenské hudební scény. Letos jsou mezi účinkujícími Anna K., Chinaski, David Koller, Divokej Bill, Mig 21, Mirai, Tomáš Klus či Xindl X.

čtk