Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Počet lidí nakažených žloutenkou v Libereckém kraji už neroste, od začátku roku hygienici evidují 120 nemocných

22. 11. 2019 | 12:56

Počet lidí nakažených žloutenkou typu A v Libereckém kraji už neroste. Od začátku roku liberečtí hygienici evidují 120 nemocných, z toho devět má trvalé bydliště mimo Liberecký kraj, ale vazbu na ohniska nákazy v kraji. Za poslední týden nepřibyl ani jeden případ. "To však ještě neznamená, že epidemie skončila," uvedla krajská ředitelka protiepidemického odboru Jana Prattingerová. Žloutenka typu A má inkubační dobu až 50 dnů, posledních devět případů hygienici registrují z předminulého týdne.

voda wash-hands-2631777 1280
Ilustrační foto

Žloutenka typu A, označovaná také jako nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se ale mohou nakazit i kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater.

Dvě ohniska žloutenky se na jaře objevila v Liberci a Jablonci nad Nisou. Nemoc v těchto místech se šířila hlavně v komunitě nitrožilních uživatelů drog a lidí bez domova. Na podzim se začala šířit v běžné populaci v Turnově, nakazilo se i několik školáků. Nemocných spojených s Turnovem je zatím 79. Původ nákazy v Turnově se stoprocentně prokázat nepodařilo. "Vzhledem k charakteru epidemie se kromě kontaktního přenosu onemocnění jeví jako vysoce pravděpodobná cesta nákazy užitková voda používaná v zahrádkářských koloniích v Turnově," uvedla již dříve krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Žloutenka se projevuje zažívacími potížemi, pacient může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc i žlutým zabarvením kůže a očního bělma.

čtk