Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podmínky k lyžování v kraji jsou na začátku jarních prázdnin výborné pro sjezdaře i běžkaře. Připadlo čtvrt metru sněhu

02. 02. 2023 | 10:30

Podmínky k lyžování v Libereckém kraji jsou na začátku jarních prázdnin výborné. V tomto týdnu připadlo okolo čtvrt metru sněhu. V provozu jsou všechny větší skiareály a dostatek sněhu je i pro běžkaře. V Jizerských horách je až půl metru sněhu, v semilské části Krkonoš na hřebenech skoro metr. V horách se dá na jarní prázdniny stále ještě sehnat ubytování, i když nabídka je už hodně omezené, vyplývá ze zjištění ČTK.

skiJeštědUnor1
Titulní foto i foto dole ve fotogalerii jsou z FB profilu Ještěd - hory za rohem

Jarní prázdniny v termínu 20.2. – 26.2.2023 mají okresy Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál

Třeba v jizerskohorském Bedřichově jsou volné pokoje pro nejbližší týdny jen ojediněle. "Stává se, že někdo pobyt odřekne kvůli nemoci," uvedla Renata Van Vleet z bedřichovského infocentra.

I díky sněhové nadílce z tohoto týdne jsou už nyní některá střediska v Jizerských horách v plném provozu včetně toho největšího, které je na Tanvaldském Špičáku. "Jsme na tom výborně a pořád se lepšíme. Podmínky jsou perfektní, občas sice fouká vítr, ale sněhově to je bez chyby," řekl za středisko Pavel Bažant.

Na sjezdovkách ve skiareálech v Jizerských horách leží až tři čtvrtě sněhu. Obdobně jsou na tom i lyžařská střediska v semilské části Krkonoš. V největším, které je v Rokytnici nad Jizerou, je ale zatím možné lyžovat na třetině z více než 21 kilometrů sjezdových tratí. Na víkend bude nabídka širší. "Dnes jsme otevřeli Slalomák a intenzivně pracujeme na červené sjezdovce na Lysé hoře. V pátek ji s největší pravděpodobností otevřeme a v provozu tak bude zhruba 90 procent areálu," řekl ředitel skiareálu Vít Pražák.

Skiareál Ještěd hlásí ideální podmínky... Foto z FB Ještěd - hory za rohem

Širší nabídku na víkend nabídne i Ještěd v Liberci, k dispozici by měly být i sjezdovky Slalomák a Pod Lany, tedy v provozu bude skoro celá severní strana. "Na jarní prázdniny jsme připraveni kvalitně a lyžaři se mají na co těšit," dodal ředitel skiareálu na Ještědu Jakub Hanuš.

Výborné podmínky mají v horách i běžkaři. "Je to ideální, akorát fouká vítr. Jizerská magistrála je ale upravená skoro v celém rozsahu," řekl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s., která má úpravu jizerskohorské magistrály na starosti. Desítky kilometrů upravených tratí mají běžkaři také v Krkonoších.

čtk