Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podmínky k lyžování v Libereckém kraji vylepšil nový sníh, návštěvnost vylepšují jarní prázdniny

20. 02. 2020 | 9:06

Podmínky k lyžování v Libereckém kraji vylepšil čerstvý sníh, od středy do dnešního rána připadlo od pěti do deseti centimetrů. Na sjezdovkách podle údajů od provozovatelů leží až 70 centimetrů sněhu.

horySkutrJizerky
ilustrační foto

"Vypadá to velmi dobře, protože ve středu připadlo zhruba deset centimetrů sněhu, takže úbytek, který tady byl v deštích, se spravil. Myslím si, že to, co teď prodáváme, je ve velice slušné kvalitě," uvedl ředitel skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou Vít Pražák. V největším středisku kraje je otevřeno přes polovinu z 22 kilometrů tratí. V Rokytnici jsou sjezdovky plné i přes týden. "Zájem je slušný, ve středu nám tady lyžovalo 3600 lidí, takže jsme po dlouhé době spokojeni," dodal Pražák.

Spokojení jsou i v sousedním Harrachově. "Navzdory teplému počasí je ale u nás slušné množství lyžařů. Když neprší a není prudký vítr, na obou lanovkách se o víkendu vystřídá kolem 3000 lidí," uvedl provozní náměstek areálu Vlastislav Fejkl.

I když od středy něco nasněžilo, patří letošní zima v Krkonoších za posledních 30 letech mezi nejteplejší a nejchudší na sníh. "Ještě horší zimu než teď pamatujeme například v roce 2014 před olympiádou v Soči. Sjezdovky na Čertově hoře jsme sice udrželi v provozu, ale jezdilo se na slabé vrstvě šedivého sněhu. Letos vypadají sjezdovky mnohem lépe a pokrývá je výrazně více sněhu," řekl Fejkl.

Ve středisku jsou otevřené dvě ze čtyř sjezdovek, červená vedle můstků a modrá na Rýžovišti. "Červená I na Rýžovišti je také bílá, ale není tam tolik sněhu, aby se na ní mohlo lyžovat bezpečně a komfortně. I když jsme ji neotevřeli, občas tudy někdo jede a hlavně starší lyžaři pak říkají - Proč nás tam nepustíte, před 30 lety se na takových sjezdovkách lyžovalo běžně. Mají sice pravdu, ale my nemůžeme nabídnout sjezdařům tratě s tenkou sněhovou pokrývkou s odtátými mezerami, které nelze strojně upravit," dodal Fejkl.

V Jizerských horách jsou některá střediska v plném provozu, například areál Černá Říčka v Desné. "Podmínky jsou výborné, dnes nám připadlo pět centimetrů sněhu, máme minus pět stupňů, slunce, je jasno, takže je to perfektní," uvedl za středisko Martin Lauer. Vysoká je podle něj návštěvnost i přes týden. "Za den máme 400 až 500 lidí, to je pro nás nadprůměrná návštěvnost," dodal.

Na Ještědu v Liberci se lyžuje na 5,5 kilometru sjezdovek, na nichž leží kolem 40 centimetrů sněhu. "Připadlo tak deset centimetrů," uvedl ředitel areálu Jakub Hanuš. Návštěvnost areálu v pracovních dnech je průměrná. "Jsme tak na dvou třetinách loňské návštěvnosti," dodal Hanuš.

čtk