Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podmínky k lyžování ve velkých skiareálech jsou i přes oblevu v předchozích dnech stále dobré

08. 02. 2024 | 13:40

Podmínky k lyžování ve velkých zimních střediscích v Libereckém kraji jsou i přes oblevu v předchozích dnech stále dobré. Sněhu mají areály dostatek. Pomohlo i ochlazení v noci na dnešek a v horách připadlo i několik centimetrů sněhu, vyplývá z informací od provozovatelů středisek.

lyzovani12tanvald
Foto: Artur Irma

V největším areálu v kraji, krkonošské Rokytnici nad Jizerou, mají lyžaři k dispozici skoro osm z více než 16 kilometrů sjezdovek. "Jsme na tom kupodivu dobře. I když byla velká obleva, pršelo, kopec vydržel. Problémy jsou jen na dojezdech sjezdovek," řekl ředitel skiareálu Filip Braun. I proto podle něj preventivně uzavřeli červenou sjezdovku na Lysé hoře. "Každé projetí rolbou znamená úbytek sněhu o deset procent, takže ji upravíme, až přijde větší chladná vlna," dodal. Dnes jsou podle něj podmínky k lyžování perfektní. "Přituhlo to, poprašek skryl hnědé fleky a zas to vypadá trochu jako v zimě. Nahoře připadlo do pěti centimetrů," řekl. Zájem o lyžování v předchozích dnech se podle něj odvíjel podle počasí. Ve středu za deště v areálu lyžovalo asi 1000 lidí, o den dříve jich bylo kolem 3000.

V sousedním Harrachově je v provozu takřka celý areál s výjimkou černé sjezdovky, z dalších krkonošských areálů v Libereckém kraji mají více než tři kilometry tratí v provozu Vítkovice a Paseky nad Jizerou, zhruba dva kilometry Vysoké nad Jizerou a Benecko.

Všechna větší střediska jsou v provozu i v Jizerských horách, a to včetně největšího na Tanvaldském Špičáku, kde je možné lyžovat na bezmála osmi kilometrech. "Nemáme tam žádný problém, všechny sjezdovky jsou ve velmi dobrém stavu," řekl ředitel Ski bižu Pavel Bažant. To podle něj platí i pro hlavní sjezdovky v dalším areálu Ski bižu, což je Severák v Hraběticích. V Bedřichově je k dispozici jen dětská sjezdovka a jedna sjezdovka na Malinovce, takzvané háčko. "Myslíme, že podle předpovědi do soboty a neděle háčko udržíme," uvedl Bažant. I podle něj se návštěvnost odvíjí podle počasí. "Ve středu to byla mizérie, ale v úterý krásné, měli jsme 3500 lidí," dodal Bažant.

V Jizerských horách je z dalších areálů v plném provozu Černá Říčka v Desné s 2,5 kilometru tratí a Rejdice s 2,2 kilometru. Více než dva kilometry sjezdovek má přístupných i areál v Příchovicích.

Na Ještědu v Liberci mohou lyžaři využít zhruba polovinu z více než deseti kilometrů sjezdovek. "Podmínky jsou velmi dobré, trochu to přimrzlo, připadlo trochu sněhu, stromy jsou pocukrované a už to lépe navozuje zimní pocity," řekl ředitel skiareálu Radek Chalupa. Také potvrdil, že zájem o lyžování v tomto týdnu závisí na počasí.

čtk