Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podmínky v horských areálech vylepšil nový sníh, někde ho napadlo až deset centimetrů

13. 02. 2020 | 11:55

Podmínky v horských střediscích v Libereckém kraji vylepšil v posledních dnech nový sníh, někde ho napadlo až deset centimetrů. Areály ale využívají i nočních mrazů a stále zasněžují i uměle. Podmínky k lyžování v Jizerských horách a západních Krkonoších jsou proto velmi dobré, na sjezdovkách leží až 70 centimetrů převážně technického sněhu, zjistila dnes ČTK. Pro lyžaře upravili provozovatelé 58 kilometrů sjezdovek z 97 kilometrů, které jsou k dispozici. Upravené jsou i desítky kilometrů tratí pro běžkaře.

lyžovani2 irma
Foto: Artur Irma

V lyžařských střediscích je v těchto dnech velmi rušno, na českých horách tráví prázdniny nejen čeští školáci, ale také děti z Německa a Polska. Kolem 4000 až 4500 lyžařů míří každý den do jizerskohorských středisek společnosti SKI Bižu na Tanvaldském Špičáku, Severáku v Albrechticích a Maliníku v Bedřichově. "Děláme si i rezervu technického sněhu, přibývá i přírodního sněhu, není toho ale moc, každý den nějaký centimetr," řekl ČTK ředitel SKI Bižu Pavel Bažant.

Nočního mrazu v noci na dnešek využili také ve Skiareálu Ještěd k zasněžování v horních partiích střediska, kde to umožnily teploty. Otevřít další tratě se ale zatím nedaří. "Jedeme na 5,5 kilometrech sjezdovek, podařilo se nám přes oblevu a vítr, který se přehnal, udržet Bucharku, takže máme i dostatek prostoru pro začínající lyžaře," řekl ČTK ředitel střediska Jakub Hanuš. Upravit se nepodařilo zatím Pláně ani sjezdovku Pod Lany, kde není dost sněhu. "Přesto je využívají skialpinisté," dodal.

Až deset centimetrů sněhu napadlo v největším středisku v Libereckém kraji v Rokytnici nad Jizerou. "Stále ještě ale doplňujeme i technický sníh, abychom byli připraveni, protože ve výhledu je další oteplení," řekl ČTK ředitel rokytnického areálu Vít Pražák. Podmínky ve středisku jsou podle něj velmi dobré, lyžuje se na zhruba polovině z téměř 22 kilometrů tratí. Problematická je úprava v horní části červené sjezdovky. "Tím, že jsme v horních partiích Lysé hory odkázáni na přírodní sníh, tam nemůžeme poslat rolbu, lyžování tam ale nezakazujeme," dodal Pražák.

Dobré podmínky nabízí lyžařům i Harrachov, kde leží až půl metru sněhu. "Ve srovnání s lednem leží víc sněhu i mimo sjezdovky, což přilákalo do západních Krkonoš víc běžkařů. Otestovali jsme také skialpinistické trasy u hranice s Polskem. Lyžuje se na nich příjemně," řekl provozní náměstek střediska Vlastislav Fejkl. Na krkonošských hřebenech je podle něj bezmála metr sněhu. Předpověď pro Harrachov slibuje v příštích dnech mírné noční mrazy a na pátek sněžení, což by mohlo podmínky ještě vylepšit.

čtk