Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podnikatel dorovnával terén nepovolenými odpady. Od inspektorů dostal pokutu čtvrt milionu

04. 09. 2019 | 13:03

Nepovolenými odpady včetně plastů nebo pneumatik zarovnával podnikatel v Mníšku u Liberce pozemek, který v minulosti sloužil k těžbě drceného kameniva. Česká inspekce životního prostředí ho za to potrestala pokutou 250.000 korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí inspekce (ČIŽP) Radka Nastoupilová.

odpady TOP v Bulovce
ilustrační foto

Podnikatel měl povoleno dorovnat terén pozemku na původní úroveň jen odpady schválenými provozním řádem. Inspektoři ale zjistili, že jsou tam i nepovolené odpady. "Zbytky cihel, tvárnice, PUR pěny, textilie, plasty, beton, eternit, odpadní dřevo, dřevní štěpky, větve, pařezy, pneumatika, znečištěné obaly a nařezané dřevěné sloupy napuštěné impregnačním prostředkem a jiné. Příjem těchto odpadů do zařízení byl v rozporu s provozním řádem," řekla vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP Liberec Danuše Hráská.

Někde bylo uloženo víc odpadu, než bylo schváleno, což potvrdilo geodetické zaměření. "Z jeho výsledků vyplynulo, že v některých místech došlo k překročení maximální stanovené nivelity až o dva metry," dodala Nastoupilová. Pokuta pro podnikatele je pravomocná, za obdobný přestupek už ho dřív inspekce potrestala pokutou 80.000 korun. Pokud nepovolené odpady neodstraní, hrozí mu další sankce.

Čtvrtmilionovou pokutu za neoprávněné nakládání s odpady uložila liberecká inspekce i podnikateli, který je bez povolení skladoval minimálně rok na pronajatých pozemcích v areálu bývalého hospodářského objektu ve Starém Dubu na Liberecku. Na ploše zhruba 30.000 metrů čtverečních byly uloženy stovky až tisíce tun. Konkrétně směsné stavební a demoliční odpady, pneumatiky, dřevěný a plastový odpad, železné a barevné kovy, kabely, elektrozařízení, znečištěné elektromotory a převodovky, znečištěné textilie a rukavice, eternit, oleje či obaly znečištěné nebezpečnými látkami.

čtk