Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podnikatelem roku 2020 je Jan Vokurka, zakladatel a majitel jablonecké firmy Kitl

22. 03. 2021 | 14:09

Podnikatelem roku 2020 v Libereckém kraji se stal Jan Vokurka, zakladatel a majitel jablonecké firmy Kitl, která se specializuje na výrobu sirupů, medicinálních vín a medovin. Nezávislá porota ocenila jeho houževnatost i odvahu, s kterou se pustil do podnikání, přestože v oboru neměl mnoho zkušeností. V Libereckém kraji se ocenění udělovalo teprve počtvrté, kvůli koronavirovým opatřením prostřednictvím on-line přenosu.

kitl JItka Volfová dostala kytici, ve které byly citrony a pomeranče.
Foto: Mad

"Kitl a Jan Vokurka jsou pro mne symbolem toho, jak z nuly vyrůst do středně velké firmy a možná v budoucnosti i někam dál," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který dnes v on-line přenosu krajského vítěze vyhlásil. Zároveň ocenil, že se úspěšný podnikatel pustil do záchrany léta prázdného a značně zdevastovaného areálu Vratislavické kyselky. V těchto dnech už firma stěhuje technologii, výrobu sirupů chce zahájit počátkem dubna a v budoucnu tam Vokurka chce stáčet i minerálku.

Vokurka před lety začínal ve firmě Nestlé, byl úspěšný, chtěl ale podnikat. Jeho firma výrobu zahájila v roce 2007, kdy uvedla na trh první likér Kitl Šláftruňk, což je medicinální víno na spaní. Právě ten má Vokurka nejraději a k jeho favoritům patří také bezový sirup. Podnik se 30 stálými zaměstnanci a 15 brigádníky ale vyrábí mnoho druhů bylinných a ovocných sirupů pro domácí limonády. Loni už na trh dodali bezmála milion lahví a obrat firmy se zvýšil navzdory pandemii o 21 procent na 83 milionů korun. "Přesun do kyselky umožní výrobu zvýšit desetkrát a expandovat i do zahraničí," dodal Vokurka.

Soutěž o podnikatele roku pořádá poradenská firma EY ve světě od roku 1986. Světového podnikatele roku vybírá nezávislá porota složená z národních vítězů předchozích ročníků a dalších předních světových podnikatelů. Rozhodování vychází ze šesti kritérií, jimiž jsou podnikatelský duch, finanční výsledky, strategická orientace, globální dopad, inovace a osobní integrita. Podnikatele roku 2020 České republiky vyhlásí 7. dubna. Vítěz postoupí do světového finále v červnu 2021, kde se utká s národními vítězi z padesáti zemí.

čtk