Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie na hranicích s Německem a Polskem zkontrolovala kolem 3000 aut. V Harrachově vypomáhají i vojáci

17. 03. 2020 | 9:25

Přes deset kilometrů dlouhá kolona před hranicí s Polskem v Harrachově komplikuje dopravu v oblasti. Autobusy se nemohou dostat ani do Kořenova, končit proto musí už v Desné, která je od hranic vzdálena 14 kilometrů. Na twitteru o tom informuje společnost Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Hraniceharrachov1irma
Foto: Artur Irma

Hraniční přechod Harrachov-Jakuszyce na silnici 10 je jediný, který na 130 kilometrů dlouhé česko-polské hranici v Libereckém kraji zůstal otevřený.

Kolona před přechodem v Harrachově se začala postupně prodlužovat už v úterý. "Poláci odbavování zrychlili, kamionů je ale víc," řekl ČTK krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Na Harrachov směřuje podle něj víc kamionů, které odklánějí ze sousedního kraje, kde kolona k česko-polskému hraničnímu přechodu v Náchodě v úterý přesahovala 40 kilometrů a končila až před Hradcem Králové.

V Harrachově podle Robovského za posledních 24 hodin odbavili 580 kamionů mířících do České republiky a 1500 aut ve směru do Polska. Většinu z toho tvořily kamiony. V Libereckém kraji je otevřený ještě česko-německý přechod Petrovice-Lückendorf, který slouží jen cestujícím přes hranice za prací. Za posledních 24 hodin rudy projelo 180 aut směrem do Česka a 120 mířilo do Německa. "Odepřen byl vjezd do Česka 35 automobilům a asi 40 lidem," doplnil Robovský.

Bezmála 3000 automobilů zkontrolovala za posledních 24 hodin policie V Libereckém kraji na dvou otevřených hraničních přechodech s Německem a Polskem. Rušněji je na hraničním přechodu Harrachov-Jakuszyce na silnici I/10, který jako jediný zůstal na 130 kilometrů dlouhé česko-polské hranici v Libereckém kraji otevřený. Za poslední den tam policie zkontrolovala 800 aut ve směru do Česka a tisíc v opačném směru. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

V Harrachově jsou tři policejní hlídky, vypomáhají i vojáci, kterých je na česko-polské hranici v Libereckém kraji rozmístěno kolem 50. Po většinu dne je podle Robovského provoz na přechodu v Harrachově plynulý, kolony se tvoří nárazově, hlavně v ranní a odpolední špičce. Přes česko-německý přechod Petrovice-Lückendorf, který slouží jen pendlerům cestujícím přes hranice za prací, projelo podle Robovského za posledních 24 hodin do Česka 350 aut a 700 v opačném směru. Přechod je otevřený jen od 05:00 do 23:00.

Velkým problémem je podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) uzavření česko-polské hranice pro podniky na české straně, kam dojíždí za prací podle odhadů až 7000 lidí, hlavně do průmyslové zóny v Liberci. Kraj proto usiluje o otevření přechodu v Hrádku nad Nisou nebo Habarticích pro pendlery. Zatím ale neúspěšně. Výroba v podnicích je ohrožená, stovky, možná tisíce Poláků podle Půty do práce nedorazily. "Otevření přechodu není ale v naší moci," dodal.

Foto: Artur Irma

Podle diskusí na sociálních sítích není pro Poláky dojíždějící do Česka za prací problémem jen vzdálenost, mnozí ani nevlastní auta a po přerušení autobusového spojení nemají jak se do práce dostat. Lidé se také bojí nákazy. Řada z nich kritizuje i nedostatečná hygienická opatření ve výrobních podnicích. V Česku je podle posledních informací už 383 potvrzených případů nákazy koronavirem, tři lidé jsou ve vážném stavu. Tři nemocní už se ale naopak vyléčili. V Libereckém kraji jsou zatím jen tři pacienti, u nichž testy onemocnění COVID-19 potvrdily.

Foto: AČR

čtk