Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Portál nehod: Libereckému kraji patří třetí místo se 2092 kolizemi na 100 tisíc obyvatel

16. 05. 2022 | 9:59

Podle dat Portálu nehod došlo k poslednímu březnu za posledních 24 měsíců v Libereckém kraji k 9107 nehodám, při nichž bylo zraněno 2258 osob. Podle odhadu pojišťoven při nich vznikla škoda za téměř 1,2 miliardy korun. „To dělá ze silnic Libereckého kraje jedny z nejnebezpečnějších v celé České republice. Pokud se podíváme na přepočet podle počtu obyvatel, pak Libereckému kraji patří třetí místo se 2092 nehodami na 100 tisíc obyvatel. Před sebou má jen Ústecký kraj a Prahu,“ řekl Jan Chalas ze společnosti DataFriends.

dnKruhak
archivní ilustrační foto

Projekt portalnehod.cz přináší aktuální přehled lokalit s nejčastějším výskytem nehod v Česku. Projekt portalnehod.cz vznikl za podpory fondu zábrany škod a vstřícné spolupráce s Českou kanceláří pojistitelů (ckp.cz). Autorem projektu je společnost DataFriends s.r.o. (datafriends.cz).

Portál nehod zanalyzoval kraje i podle délky silniční sítě a rozlohy kraje. A i v tomto porovnání si Liberecký kraj nevede nejlépe. Porovnáme-li počet nehod s rozlohou kraje, je čtvrtým nejrizikovějším krajem, a při porovnání podle délky silniční sítě pátým nejhorším krajem u nás – na 100 km silnic se v Libereckém kraji stalo 377 nehod s 93 zraněnými. Hůře je na tom jen Praha, Moravskoslezský, Ústecký a Zlínský kraj.

Na Českolipsku pozor na zvěř na silnicích

Nejnebezpečnější místo Libereckého kraje najdeme přímo v Liberci na frekventované čtyřproudové dopravní tepně na průtahu Libercem. K nehodám dochází na přemostění poblíž mimoúrovňové křižovatky na 22. km silnice č. 35. Za posledních 24 měsíců zde došlo k 49 dopravním nehodám, které způsobili řidiči, kteří nepřizpůsobili rychlost stavu vozovky. Škoda vzniklá při nehodách činí podle odhadu pojišťoven 10,4 mil. Kč.

Pro nehody v Libereckém kraji je charakteristické i to, že často vznikají vinou srážek se zvěří. Platí to především pro okres Česká Lípa, který patří v celé České republice k těm nejnebezpečnějším právě s ohledem na nehody, kde figuruje jako příčina zvěř. Potvrzuje to druhé místo pro českolipský okres v rámci Libereckého kraje s nejvyšším počtem nehod. S 37 nehodami je to silnice č. 9 na 73. km poblíž odbočky na Častolovice. Je to místo, které v sobě spojuje všechny rizikové faktory střetu se zvěří. Relativně rovný úsek „láká“ řidiče přidat plyn, silnice je obklopená poli a nedaleko je les, kde má zvěř svá útočiště. Pojišťovny odhadují, že při těchto nehodách vznikla škoda za téměř 4,5 mil. Kč.

Třetí nejnebezpečnější místo Libereckého kraje najdeme opět v Liberci a opět na silnici č. 35 – jen na opačné straně Liberce, než je první nehodové místo – na 18. km silnice č. 35 u Starých Pavlovic. Za poslední dva roky zde došlo k 30 nehodám, které zavinili řidiči, kteří nepřizpůsobili rychlost stavu vozovky. Vznikly zde podle odhadu pojišťoven škody za více než 6 mil. Kč.

Převzato z www.portalnehod.cz