Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pracovníci v kultuře dostanou příští rok přidáno, kraj přijde navýšení na více než sedm milionů

03. 12. 2019 | 15:45

Patnáct set korun dostanou na základě rozhodnutí vlády přidáno v příštím roce všichni zaměstnanci ve veřejné správě. Platy zaměstnanců příspěvkových organizací v oblasti kultury ještě navíc vzrostou přechodem do tabulky, podle které jsou aktuálně hodnoceni i úředníci územních samosprávných celků. Liberecký kraj musí platy dorovnat částkou přes sedm milionů korun. Navýšení platů se týká celkem 217 zaměstnanců v pěti příspěvkových organizacích kraje.

kraj mrakodrap LK 07dvere Mad menší
Foto: LK

Pracovníci v kultuře jsou dlouhodobě špatně placeni. Většinou se přitom jedná o vysokoškolsky vzdělané zaměstnance. Je proto v pořádku, že se dočkají patřičného ohodnocení,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Liberecký kraj zřizuje v oblasti kultury pět příspěvkových organizací. Jsou jimi Krajská vědecká knihovna v Liberci, Oblastní galerie Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, Muzeum Českého ráje v Turnově a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě.

Na pokrytí zákonného navýšení musel kraj ve svém rozpočtu najít částku 7.572.902 korun. Jedná se o částku obsahující zdravotní a sociální pojištění placené zaměstnavateli a případné platové postupy zaměstnanců.

LK/Jan Mikulička