Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Praha stále hledá vánoční strom pro letošní advent, Liberecký kraj patří mezi nejčastější dárce

19. 09. 2023 | 14:51

Šťastná třináctka – právě takové bude mít číslo letošní vánoční strom, který ozdobí českou metropoli během adventních svátků. Organizátor největších vánočních trhů, společnost Taiko vyhlásila na začátku prázdnin soutěž Hledá se strom o nejkrásnější dominantu Staroměstského náměstí v Praze. Dosud přišlo 20 návrhů. Zájemci mohou posílat svoje tipy na jehličnany, které jsou vhodné pro to, aby ve vánočním období zdobily srdce města. Fotografie a popis stromů může veřejnost zasílat v prodloužené době až do 30. září 2023 na email info@taiko.cz. Vítěze čeká finanční odměna.

praha vánoce prague-1339185 1280
Ilustrační foto

Letošní vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí začnou v sobotu 2. prosince 2023 a potrvají do 6. ledna 2024. Tip na chloubu letošní vánoční Prahy může dát každý a nemusí být ani majitelem stromu. Stačí vědět, o zajímavém smrku a upozornit na něj. Zasílat lze podněty na stromy, které jsou tzv. přerostlé a začínají být nebezpečné svému okolí (parky, zahrady, veřejná prostranství apod.), takže je nutné je z bezpečnostních důvodů pokácet, případně stojí na stavebních pozemcích.

„Opět žádáme veřejnost, aby nám zasílala svoje tipy na vhodné stromy. Ať už bude stát na jejich pozemku nebo jen o nějakém vhodném vědí, mohou vybrat ten správný a získat podle pravidel deset tisíc korun,“ upřesňuje Hana Tietze, mluvčí Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí 2023. „Nikdy nekácíme stromy, které by stejně nebylo nutné z důvodu bezpečnosti nebo plánované stavební činnosti pokácet,“ doplňuje Tomáš Jílek, předseda představenstva městské společnosti Technologie hlavního města Prahy, která je za kácení, převoz a zdobení stromu odpovědná.

Loňský vánoční strom pocházel z obce Kytlice - Mlýny z Ústeckého kraje. Do výšky pětadvaceti metrů rostl 58 let. Tradiční Smrk ztepilý pocházel ze soukromého pozemku.

Kritéria pro výběr stromu

ESTETIKA

Ideálním stromem je smrk ztepilý. Musí mít rovnoměrné zavětvení, pravidelný kmen a měl by být zhruba 23 až 25 metrů vysoký. Následně bude upravený na bezpečnou výšku 22 metrů.

MÍSTO

Růst může kdekoli v České republice. Ideální je, pokud je v blízkosti silnice, i s tím si už ale v minulosti dokázala technika poradit, a s pomocí pásového jeřábu dostat strom bez poškození na tahač s návěsem.

STAV STROMU

Budoucí vánoční strom musí být zdravý. Prochází tak průzkumem odborníků, kteří určí, zda je pro umístění v centru dění na Staroměstském náměstí bezpečný.

Tipy na vánoční strom je možné posílat do 30. září 2023!

V listopadu 2023 vyberou organizátoři ve spolupráci se společností Technologie hlavního města Prahy vhodného kandidáta. Městská společnost pak stejně jako v minulých letech zajistí pokácení, převoz a nazdobení vánočního stromu. Pokud se vše podaří podle plánu, strom by se měl na Staroměstském náměstí v Praze rozsvítit v sobotu 2. prosince 2023.

Více informací o trzích a podmínkách soutěže najdete na http://www.trhypraha.cz/vanocni-strom/

TZ/Hana Tietze