Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prasečí mor je už nedaleko hranic. Poslední hlášené případy jsou od české "čáry" vzdálené jen pár kilometrů

18. 03. 2022 | 12:25

Hrozba návratu afrického moru prasat je čím dál akutnější. Podle odborníků s největší pravděpodobností dorazí na území Libereckého kraje v nejbližších týdnech. Nejohroženější je Frýdlantský výběžek, který sousedí s Polskem. Česká republika je přitom od roku 2019 považovaná za jednu z evropských zemí, kde je nákaza vymýcena. Poslední zaznamenané případy jsou z roku 2017 ze Zlínského kraje.
 

africky mor09top
Foto: www.svscr.cz

Africký mor prasat je pro zvířata smrtelná nemoc, která napadá jak domácí prasata, tak i ta divoká. Virus se udrží i ve zmrazeném nebo sušeném mase. Naštěstí pro člověka není konzumace infikovaného masa nebezpečná. Běžně se virus vyskytuje u volně žijících prasat savanových nebo bradavičnatých, která obývají subsaharskou Afriku.

V posledních měsících se uhynulí divočáci začali objevovat stále blíž českým hranicím. V prosinci loňského roku proto Státní veterinární správa a její inspekce rozšířily oblast s intenzivním odlovem divočáků z původních pohraničních oblastí Libereckého a Ústeckého kraje dále na východ do Pardubického, Královehradeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Foto www.svscr.cz

Teď se intenzivní odlov týká území o velikosti zhruba 7200 kilometrů čtverečních. “Veřejnost by kvůli tomu měla sledovat informace o pořádaných naháňkách a dodržovat současná pravidla při pohybu v lesích,” řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Myslivci a lovci dostávají za odlovený kus divokého kance 2 tisíce korun. Za nalezeného mrtvého divočáka se vyplácí dokonce částka o tisíc korun vyšší. Na odměnách bylo doposud vyplaceno více než deset milionů korun.

Situace začíná být kritická především kolem česko-polských a česko-německých hranic v LIbereckém kraji. Dřívější úvahy o tom, že se divočáci nedokážou dostat přes místní síť rychlostních silnic, byly neopodstatněné.

Uhynulý kus, foto z www.svscr.cz

Poslední uhynulé kusy se totiž objevily necelých deset kilometrů od hranic. Právě proto se začalo s intenzivnějšími kontrolami příhraničních chovů prasat i zastřelených divočáků. Zároveň se připravují opatření, která počítají s tím, že se nákaza přece jen na českou stranu dostane.

V takovém případě by myslivci měli zakázáno v infikované oblasti lovit jakoukoliv divokou zvěř. Zároveň by došlo k dočasnému zákazu převážení chovaných domácích prasat a také k zákazu chovů obecně. “Pravidla by se vztahovala i na chovatele miniprasátek,” uvedl ředitel Krajské veterinární správy Roman Šebesta. Pro běžné turisty a návštěvníky příhraničí by zřejmě začal platit zákaz vstupu do lesů.

“Lidskou přítomností se zvěř nejen plaší a migruje, což by napomohlo šíření nákazy, ale i samotný člověk, materiál i technika, kterou používá, může k šíření nákazy velmi přispět,” doplňuje k případným opatřením Roman Šebesta.

Foto www.svscr.cz
Problémem je také špatná komunikace s polskou stranou a nedostatek informací, které Poláci poskytují. “Bohužel, v Polsku se nákaza stále šíří a komunikace s tamními orgány je velmi složitá, informace se nám moc nedostávají a spolupráce se těžko koordinuje. Máme například velký problém s divočáky, kteří se pohybují na zalesněných výsypkách kolem dolu Turów. Je jich tam skutečně hodně. Takže je jen otázka času, kdy se nějaký nakažený kus dostane k nám,” doplnil Roman Šebesta.www.svscr.cz

Otázkou vlastně není, zda se nákaza v Čechách znovu po pěti letech objeví, ale kdy se tak stane. Naposledy se ve Zlínském kraji v roce 2017 podařilo díky pachovým ohradníkům nákazu udržet v okruhu necelých 45 kilometrů čtverečních. Dva roky na to veterináři prohlásili Českou republiku za zemi, kde se podařilo africký prasečí mor vymýtit.

Evidentně jen dočasně... Myslivce, veterináře i chovatele zřejmě čeká další etapa boje s touto nemocí.

lux