Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pražané by se svou lítačkou mohli dojet až Liberce, má to platit i obráceně s krajskou Opuscard

06. 05. 2019 | 7:48

Hlavní město chce uzavřít memorandum, na jehož základě by navázalo spolupráci s Libereckým krajem v oblasti veřejné dopravy. V budoucnu by tak lidé mohli na lítačku dojet z Prahy až do Liberce a jeho okolí. Záměr a znění memoranda už schválili pražští zastupitelé. Praha v oblasti veřejné dopravy nyní spolupracuje se Středočeským krajem.

Memorandum počítá se spoluprací v oblasti odbavování, což by ve výsledku znamenalo pro cestující usnadnění, protože by mohli například na svoji pražskou časovou jízdenku dojet až do Liberce podobně, jako mohou nyní do Středočeského kraje. Uvedl to portál vz24.cz, který se specializuje na zpravodajství o veřejných zakázkách.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) má spolupráce znamenat úspory, protože kraje budou sdílet náklady na provoz systému. V případě podpisu memoranda se instituce, které se v metropoli, Středočeském a Libereckém kraji starají o organizaci dopravy, dohodnou na detailech spolupráce. Zatím není jasné, kdy by se mohl Liberecký kraj do systému zapojit, uvedl vz24.cz.

Náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Jan Sviták (SLK) ČTK sdělil, že Liberecký kraj zatím jednal jen o spolupráci se Středočeským krajem, a to s podobným cílem, o kterém mluví Prahou schválené memorandum, tedy sjednocení systémů k odbavení cestujících. "Dnes má každý kraj jiný systém, sjednocení by tak krajům přineslo úspory provozních nákladů a pro cestující by se systém zjednodušil. Celý projekt je ale teprve na začátku," řekl tiskové agentuře Sviták.

Tzv. multikanálový odbavovací systém, který Praha před časem spustila, umožňuje prokazovat se v MHD a regionální dopravě kartou lítačka či platební kartou. Od poloviny letošního roku se cestující s ročním či jiným časovým kuponem bude moci prokázat i mobilem s aplikací. Lítačku vydává město od března 2016 a nahradila problematickou kartu opencard.

Mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla upřesnil: „V Praze bylo prodiskutováno Memorandum o spolupráci krajů při zajištění dopravní obslužnosti, kde smluvními stranami jsou Praha, Středočeský kraj a Liberecký kraj. Brzy bude toto memorandum projednáno též v orgánech Středočeského a Libereckého kraje.“ Na základě něj bude možné přiblížit lidem odbavovací technologie v Pražské integrované dopravě (PID), která se postupně rozšiřuje i do celého Středočeského kraje, a v integrovaném dopravním systému Libereckého kraje (IDOL).

 „Na memorandum naváže řada dalších kroků. Je nutné vyřešit všechny technické, smluvní a další záležitosti, a to jak v jednotlivých systémech PID a IDOL, tak i jejich vzájemné vazby a propojení. V současnosti probíhá analýza celé problematiky, první jednání s některými z partnerů – na fungování obou integrovaných dopravních systémů se totiž podílí desítky subjektů,“ vypočetl Trdla.

 

 

Uzavření memoranda je jedním z předpokladů k tomu, aby bylo možné použít pražskou „lítačku“ jako identifikátor k časovému kupónu i pro IDOL a kartu Opuscard. „Dále se předpokládá, že v souvislosti s technologickým sblížením IDOL a PID bude možné v IDOL odbavení využít pro jednotlivé jízdy mobilní aplikaci či nákup časového kupónu v e-shopu, obdobně jako tomu je nyní v PID,“ konstatoval mluvčí Libereckého kraje k dotazu našeho portálu.

 

Načítám...
Napiš komentář