Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přednáškový cyklus Památky kolem nás se vrací online. První díl se věnuje Hejnicím

21. 02. 2021 | 13:36

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci zahájil opět v roce 2021 vzdělávací seriál přednášek pod názvem Památky kolem nás. Posluchači se každý měsíc mohou těšit na poutavý výklad odborníků věnovaný architektuře, movitým památkám, umění nebo také regionální historii. První přednáška „Židovští obyvatelé města Hejnice“ se koná již ve čtvrtek 25. února 2021 od 17 hodin.

Klasterni ulice Hejnice
Reprodukce snímku Klášterní ulice v Hejnicích: NPÚ

Přednáškový cyklus 2021 zahájí Bc. Milan Votava, člen Československé obce legionářské, s tématem Židovští obyvatelé města Hejnice. Představí jednotlivé rodiny a přiblíží zajímavé životní osudy několika vybraných jedinců. Hovořit bude také o způsobech, kterými si město Hejnice své bývalé občany připomínalo a připomíná. Přednáška začíná online 25. února 2021 od 17 hodin.

Přednášky jsou nově vzhledem k vládním opatřením pořádané v online prostředí. Zájemci se mohou připojit k živému vysílání na facebookovém profilu nebo YouTube kanálu Krajské vědecké knihovny v Liberci bezplatně a vyslechnout si poutavý výklad odborníků. Pro dotazy posluchačů poslouží „chat“, kam mohou psát své dotazy. Záznam z přednášky bude vždy umístěn na YouTube kanálu Krajské vědecké knihovny. Je tedy možné se na přednášku podívat i zpětně.

Více informací najdete na webových stránkách NPÚ, ÚOP v Liberci nebo Krajské vědecké knihovně.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci spolupracuje od roku 2009 s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci na přednáškovém cyklu Památky kolem nás. V jeho rámci bylo připraveno více než šest desítek přednášek věnovaných architektuře, movitým památkám a rozličným dalším hmotným pramenům historie regionu.

Alžběta Sakařová, Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci